Baba

Veszélyes tárgyak a kiságyban

Noha a színes játékok és a takarók igazán aranyossá teszik egy újszülött fekvőhelyét, sok szülő nem is sejti, mennyi veszélyt rejtenek magukban ezek a használati cikkek.
2014. Június 02.

Veszélyes tárgyak a kiságyban

A szakemberek nagyjából 500 szülővel készítettek felmérést, akik valamennyien megfordultak egy kansasi nőgyógyászaton vagy gyerekklinikán, és arról kérdezték őket, miként altatják gyermeküket. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen pózban alszanak a gyerekek, illetve, hogy milyen tárgyakat helyeznek melléjük a kiságyba.

A megkérdezettek 80 százaléka – a Gyerekgyógyászok Amerikai Akadémiájának ajánlásával egybehangzóan – a hátára fektetve altatta gyermekét, mivel ezzel csökkenthető a csecsemőhalál kockázata, ugyanakkor 60 százalékuk teljesen biztonságosnak ítélt meg olyan, az ágyban található tárgyakat, melyek valójában nagyon is sok veszélyt rejtenek magukban.

Az egyik ilyen tárgy a lepedő, amely ha nincs gumival a matrachoz rögzítve, fulladásveszélyt jelenthet, csakúgy, mint a párnák, a cumisüvegek, a plüssállatok, egyéb játékok. Ezeknek semmi keresnivalójuk nincs a baba mellett a kiságyban, ahogy olyan nagyméretű, puha ágyneműkre sem, amelyek fulladást okozhatnak.

A kutatást vezető dr. Zachary Kuhlmann, a Kansas Egyetem munkatársa úgy véli, az orvosoknak fel kéne hívni a kisgyerekes szülők figyelmét ezekre a veszélyekre, mert nagyon nagy a tájékozatlanság e téren.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Bölcsőhalál
  • Játék? Fő a biztonság!
  • Mi (ne) legyen a kiságyban?