Baba

Vészhelyzetben segít a sürgősségi részleg

Üde színek, mesejelenetek, virág- és állatképek, játékos figurák a falakra festve: első pillantásra a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi ambulanciája nem is látszik kórházi részlegnek, a legfélősebb kis beteget is bizalommal töltheti el.
2007. Szeptember 10.

Gyermekbarát részleg

Több mint egy éves előkészítő munka után a Heim Pál Gyermekkórházban megnyílt az ország és a központi régió első komplex Gyermek Sürgősségi Betegellátó Osztálya. A HáziPatika olvasóinak prof. Dr. Harmat György főigazgató főorvos mutatta be a kórház legújabb részlegét. Az Egészségügyi Minisztérium pályázatán a Fővárosi Önkormányzat támogatásával elnyert jelentős anyagi támogatás felhasználásával hozták létre a korszerű ellátási központot. A finanszírozás alapját az Egészségügyi Minisztérium által 2006-ban meghirdetett sürgősségi pályázat jelentette, mellyel 145 millió forintot nyert el a kórház és ehhez társult a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Ügyosztálya 24 millió, a Magyar Fejlesztési Bank 35 millió és a DM Kft. 15 millió forintos hozzájárulásával. A sürgősségi központot a kórház A épületének földszintjén alakították ki. A korszerű kivitelezés mellett láthatóan nagy figyelmet fordítottak a belső építészeti kialakításra, az osztály és a fogadószint díszítésére és színvilágára. A betegfogadó, a váró és a vizsgálók kialakításánál a szakmai szempontok mellett arról sem feledkeztek meg, hogy kulturált, barátságos környezetben fogadhassák és kezelhessék a betegeket. A hazai és európai támogatók segítségével egész dekorációs csapat dolgozott annak érdekében, hogy az osztály megfeleljen a “gyermekbarát” elvárás követelményeinek. Tanúsíthatjuk, hogy sikerült: Czékmány Vera keramikus játékos figurái, a falakra festett vidám képek, napsütötte, derűs színek bizalmat ébreszthetnek az ideérkező kis betegekben, leköthetik a figyelmüket a várakozás ideje alatt.

Vészhelyzet esetére

A részleg június óta működik, ha nem is teljes körűen. Nagyon nagy forgalmat bonyolít le, 30-50 beteg érkezik naponta. A kórház udvarán hamarosan elkészül a két mentőkocsi fogadására alkalmas mentőbeálló, és a beruházáshoz tartozik a szintén pályázaton elnyert helikopter leszálló is, melynek engedélyezése és kivitelezése még ebben az évben várható.

Nemcsak mentővel, hanem szülőkkel is érkezhetnek ide beteg gyermekek. Az újonnan jötteket először a triás nővér fogadja, ő az, aki eldönti, hova kerüljön, az előzetes szelekciót ő végzi. Az SBO a gyermekek sürgősségi ellátásához szükséges legkorszerűbb berendezéssel, minden igényt kielégítő műszerparkkal, szakképzett szakembergárdával rendelkezik. A sokktalanító helyiséget a felszereltsége alkalmassá teszi az akut, akár életet veszélyeztető helyzetek elhárítására, és akár kisebb sebészeti beavatkozások, műtétek elvégzésére is. Két sebészeti és két belgyógyászati vizsgálót alakítottak ki, természetesen van elkülönítő szoba is. A maximum 24 órás sürgősségi ellátás után a gyermek vagy kórházi felvételre kerül, vagy otthonába bocsátható, és a gyermek háziorvosa végzi a további kezelését.

Pénzre várva

A fekvőrészleg is készen áll. Nyolc beteg részére alakították ki (hat nagy és két csecsemőágy van benne), minden ágy fel van szerelve a legkorszerűbb berendezésekkel illetve vizsgálati eszközökkel. A nővérpultot a kórterem közepén helyezték el, hogy az ápolók állandóan szemmel tarthassák a kis betegeket. Fürdőszoba, sőt egy kis konyha is tartozik a fekvő részleghez. Sajnos, bár minden szükséges felszerelés birtokában van a kórház, finanszírozási gondok miatt az SBO fekvő részlege még nem működik, mert az OEP a gyermeksürgősségi ellátáshoz még nem biztosította a keretet. Mint a főigazgató elmondta, a volumenkorlát adta keretek közé ez a tevékenység már nem fér bele, a kórház így is havonta 200-250 súlyszámú fekvőbeteggel, vagyis 30-35 millió forinttal lépi túl ezt a keretet. Jelenleg a kórház 3,5 millió Ft-ot kap a sürgősségi részleg működtetésére, ha a kiemelt keretet a fekvővel együtt megkapja, akkor 7,5 millió áll majd rendelkezésre, de a teljes működtetéshez mintegy 12-14 millió Ft kellene.

Mikor vehető igénybe?

Vészhelyzetben segít a sürgősségi részleg

A hét minden napján folyamatosan működő központ a nap bármely szakában teljes körű szakorvosi segítséget ad a beérkező gyermekbetegeknek. A főváros és a régió területéről fogadják a kis betegeket, vizitdíj nincs, csak a szokásos iratokra, vagyis a TAJ-kártyára, lakcímkártyára, betegazonosítóra van szükség. Ha egy akut betegséggel a szülők nem tudják a háziorvost elérni, de a gyermek állapota igényli az orvosi ellátást, akkor igénybe vehetik az SBO részleget. Például magas láz, eszméletvesztéssel járó állapotok, hányás, görcsök, epilepsziás roham, fulladás, nehézlégzés, baleseti sérülés, gyógyszer- vagy egyéb mérgezés szükségessé tehetik, hogy a szülő behozza a gyermeket. Akkor is fordulhatnak ide segítségért, ha egy krónikusan beteg gyerek állapota váratlanul rosszabbodik, például kezelt cukorbeteg rosszulléte esetén, vagy karbantartott epilepsziás rohama alkalmával. Egy hasmenés önmagában nem indokolja az SBO-hoz fordulást, de ha hányással együtt jár, vagy ha a gyereket a kiszáradás fenyegeti, napszúrás, hőguta, stb. esetén ne habozzanak itt segítséget kérni – mondta el Harmat György. (A gyermekgégészeti, sebészeti, idegentest-, illetve a toxikológiai ügyeletet eddig is a Heim Pál Gyermekkórház látta el.) Bár előfordulnak indokolatlan esetek, nem küldenek el senkit, mindenkiről feltételezik, hogy a beteg állapota indokolta a sürgősségi ellátást.

Forrás: HáziPatika.com