Baba

Videóban mutatta meg egy nőgyógyász, miért lehetetlen, hogy azonnal visszahúzódjon a has szülés után

Egy amerikai szülész-nőgyógyász TikTok videóban mutatta be, miért abszurd azt várni, hogy a has azonnal a szülés után úgy nézzen ki, mint a terhesség előtt.
2022. Április 28.
Videóban mutatta meg egy nőgyógyász, miért lehetetlen, hogy azonnal visszahúzódjon a has szülés után (Fotó: Getty Images)

Sokunknak ismerős a has azonnali visszahúzódásának kultúrája, és az, hogy ez miért is toxikus, ami viszont gyakran elvész az erről szóló beszélgetésben, az a dolog fizikai vonatkozása – írja a mother.ly portál. Pontosabban az, hogy ez miért is lehetetlen – amit most egy szülész-nőgyógyász megmutatott egy TikTok videóban.

A portlandi dr. Jennifer Lincoln egy félperces videóban mutatja meg, miért is abszurd azt várni, hogy valaki, aki szült, úgy nézzen ki, mint a terhesség előtt. A videóban dr. Lincoln a szülés előtti és a szülés utáni méhről készült szemléletes modellekkel segít ezt megérteni.

@drjenniferlincoln Not the same as it was. And that’s ok! #asitwas #postpartum #obgyn #newbaby #bodypositivity ♬ As It Was – Harry Styles

Ha valaki nem terhes, a méhe mérete általában akkora, mint egy citrom. A terhesség alatt azonban akkorára is nőhet a méh, mint egy görögdinnye (vagy akár nagyobbra is). Ebben a szemléletes videóban pedig meg is nézhetjük, hogy miről is van szó pontosan.

Közel 10 hónapig egy magzat teljes növekedése, fejlődése. Miért várják mégis azt nőktől, hogy a testük úgy összezsugorodjon, mintha nem töltöttek volna 40 hetet a legintenzívebb átalakulással?

A videója komment-szekciójában dr. Lincoln azt írja: “A méh azután kezd el összehúzódni, hogy a méhlepény távozott, és nagyjából 6 hét elteltével tér vissza az eredeti méretéhez”. Megjegyezte azt is, hogy az általa mutatott nagy méh modell “olyan, mint amikor éppen megszületett a baba és a méhlepény. Ez a legmenőbb szerv”.