Baba

Visszamenőleg is járhat a családi adóvisszatérítés

Jellemzően azokat a szülőket segítheti ez a lehetőség, akik felváltva nevelik gyermeküket.
2022. Február 21.
Visszamenőleg is járhat a családi adóvisszatérítés (Fotó: Getty Images)

Visszamenőleg is járhat a családi adóvisszatérítés azoknak a szülőknek, akik felváltva gondozzák gyermeküket, ha a családi pótlék 50-50 százalékos folyósítására vonatkozó kérelmüket legkésőbb február 28-ig benyújtják a kormányhivatalhoz – írja a Pénzügyminisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye alapján a 24.hu. Aki akár csak egy napig is jogosult volt a családi pótlékra 2021-ben, így a családi kedvezményre, az jogosult az adó-visszatérítésre is.

Különösen fontos lehet az adóvisszatérítést tekintve, hogy családi pótlékot decemberre visszamenőleg is meg lehet állapítani, aminek feltétele a kérelem benyújtása február 28-ig. A hatóságok természetesen vizsgálják, hogy a felváltva gondozás saját háztartásban és a közös szülői felügyeleti jog ténylegesen fennáll-e.

Valamivel több, mint 4500 olyan, felváltva gondozott gyermek van jelenleg, akiknek a szülei megosztva kapják a családi pótlékot. Az adatok alapján mégis úgy látszik, hogy sokan nem tudják, mi a teendő ahhoz, hogy mindkét, külön élő szülő igénybe vehesse a családi adó-visszatérítést.

Nem elegendő ugyanis önmagában az, hogy a gyerekeiket egyenlő időszakokban saját háztartásukban gondozzák – például egy hétig az édesanyánál, egy hétig az édesapánál lakik a gyermek -, ennek a tényét be is kell jelenteni a családtámogatási szervnél azért, hogy megtörténjen a családi pótlék megosztása. Ez feltétele annak, hogy mindketten igénybe vehessék az adó-visszatérítést, ugyanarra a gyerekre.

A kérelmet a jelenleg családi pótlékban részesülő szülő lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani. Ehhez csatolni kell a szülők arról szóló közös nyilatkozatát, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásaikban felváltva gondoskodnak, továbbá az eddig ellátásban nem részesülő szülő nyilatkozatát arról, hogy hova kéri a családi pótlék felének folyósítását.

Akik február 28-ig benyújtják a családi pótlék megosztására vonatkozó kérelmüket, szja-bevallásukban vehetik igénybe az adóvisszatérítést.

Forrás: 24.hu