Baba

Vörös pelenka szindróma – Mi okozza?

Ritka és rejtélyes betegség a vörös pelenka szindróma: a kisbaba pelenkája, sőt a szoptató anya melltartója is vöröses-rózsaszín árnyalatot vehet fel. Mi okozza, mit érdemes tudni róla és mennyire súlyos?
2018. Június 17.
Mitől színeződhet el a kisbaba pelenkája?

A vörös pelenka szindróma egy rendkívül ritka betegség, melyet a Serratia marcenscens nevű baktérium okoz. A baktérium jellegzetessége, hogy egy vöröses-barnás-rózsaszínes pigmentet termel, mely elszínezheti azokat a felületeket, melyeken a baktérium megtalálható. A kórokozó az újszülöttek bélrendszerében telepedhet meg és szaporodhat el, és vöröses-barnás színt eredményezhet a kisbaba pelenkáján, ruhadarabjain, nyálkendőin, sőt még az anya melltartóján, melltartóbetétjén is. A látvány rendkívül ijesztő lehet, de szerencsére, a vörös foltok nem vértől származnak.

A S. marcenscens gyakori baktérium, és számos betegséget okozhat, a húgyúti fertőzésektől a kötőhártya-gyulladásig, a tüdőgyulladástól a vérmérgezésig, de meglepő módon a vörös pelenka szindróma maga csak a baktérium jelenlétét jelzi, vagyis a baktérium nem okoz betegséget. Egy nemrég megjelent esettanulmányból, illetve a korábban megfigyelt néhány eset elemzéséből a szakemberek kiderítették, hogy a vörös pelenka szindrómát nem szükséges antibiotikummal kezelni, és a szoptatás abbahagyására sincs szükség.

Fontos azonban kideríteni, hogy nincs-e “valódi” betegség a háttérben (pl. húgyúti fertőzés, mely véres vizelettel járhat együtt), ennek kezeléséhez ugyanis gyógyszerre lehet szükség.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a pelenka – illetve annak tartalmának – elszíneződése gyakran az elfogyasztott ételekre vezethető vissza: az áfonya vagy a cékla is vöröses árnyalatúvá teheti a székletet.

(via)

Ez is érdekelhet: