Baba

Megvan, miért korpásodunk

Ugyanaz a baktérium előzheti meg a fejbőr korpásodását, ami az arcon kialakuló pattanásokért felelős.
2024. Május 22.
korpa
Kép: Getty Images

A New Scientist számolt be a kutatás eredményeiről, amik szerint a korpásodást a fejbőr mikrobiomjának felborulása okozhatja. A fejbőr mikrobiomjának helyreállításával csökkentette a fejbőr korpásodását egy pattanásokat és aknét okozó baktérium, írja a Qubit.hu.

A mikrobiom egyensúlyának felborulásával a fejbőrön elszaporodik a Malassezia restricta nevű gomba, ami megzavarja a bőrsejtek megújulási folyamatát. Így a sejtek csomókba rendeződnek és leválnak, ezt nevezzük korpának.

A Szingapúri Bőrkutató Intézet munkatársai egy 65 fős, önkéntesekből álló mintán tesztelte a mikrobiomra vonatkozó elméletét. A kutatók azt találták, hogy azoknak, akik nem szenvedtek a korpától, a Cutibacterium acnes volt a leggyakrabban előforduló baktériumtörzs a fejbőrükön, míg a korpával küzdőknél az M. restricta szaporodott fel. A tanulmány szerzői úgy vélik, a baktérium által termelt savak fékezhetik meg a gombák szaporodását és ezzel tartják egyensúlyban a fejbőr mikrobiomját.

A jelenleg alkalmazott kezelések többsége az M. restricta kiirtását célozza, a samponok, ecsetelők és hajszeszek általában olyan vegyszereket tartalmaznak, amik csökkentik a gomba állományát. Így viszonylag gyorsan eredményesnek bizonyulnak, csakhogy, amint abbahagyjuk a használatukat, kiújul a korpásodás.

A vizsgálatban egy speciális krémmel segítették a mikrobiom helyreállítását. A cél az volt, hogy ne csak időszakos megoldást kínáljanak a korpásodással küzdőknek, hanem akár végérvényesen megszabaduljanak a korpától.