Család

14 szuper tavaszi elfoglaltság a családnak

Tavasszal, amikor az időjárás is kezd egyre jobb lenni, még több szabadtéri játékra, kirándulásra van lehetőségünk. Összegyűjtöttünk néhány remek, kicsik és nagyok számára is élvezetes tavaszi elfoglaltságot a családi időtöltéshez!
2023. Március 19.
(Kép forrása: Getty Images)

Ültessetek

Remek tavaszi időtöltés a kertészkedés és ültetés, amiből azt is megtanulhatja a gyermeked, hogy hogyan fejlődnek a növények. Ha van otthon egy kisebb kertetek, ültethettek színes virágokat, vagy akár zöldségeket is. Kert hiányában ültessetek virágmagokat balkonládába, és termesszetek zöldfűszereket cserépben az ablakban, így mindig lesz otthon friss fűszernövény.

Építsetek madáretetőt

Műanyagpalackokból, üdítős- vagy tejesdobozból, műanyag dobozokból is készülhet madáretető, amivel az újrahasznosításról is tanulhat a gyermeked. Ha az időjárás engedi, készítsétek el az etetőt kint a kertben. Fessétek le, dekoráljátok gallyakkal, majd töltsétek meg magvakkal.

Főzzetek szezonális alapanyagokkal

A tavaszi zöldségek felhasználásával főzhettek közösen ebédet, vagy gyümölcsökkel süthettek valamilyen finomságot, például tavaszi pitét vagy tortát. Az alapanyagokat is érdemes közösen beszereznetek, akár egy közös piacolás alkalmával. A gyerekeid életkorának megfelelően vond be őket a különböző konyhai tevékenységekbe.

Menjetek tavaszi kincsvadászatra

Írjatok egy listát olyan dolgokról, amiket tavasszal láthattok a természetben (például különböző virágok, termések, madarak, gombák, lepkék, rovarok, növények, és hasonlók), majd menjetek egy kincsvadászatos sétára! A feladat az, hogy megtaláljatok minél több dolgot, ami a listán szerepel.

Készítsetek tavaszi koszorút, asztaldíszt

Készítsetek papírból, dekorgumiból, vagy más alapanyagokból pillangókat, virágokat, katicát, leveleket, madarakat – bármiféle tavaszi dolgot, amit különösen szerettek –, majd alkossatok ezekből egy asztaldíszt, vagy egy koszorúalapot kidekorálva kopogtató díszt az ajtóra.

Művészkedjetek a kertben

Egy napsütéses délután vagy hétvégi nap ideális lehet arra, hogy a kézműves tevékenységeket kivigyétek a kertbe. Fessetek például tavaszi képeket, vagy próbáljátok ki a krumpli nyomdázást.

Készítsetek ”fűfejeket”

Csak néhány alapanyagra van szükségetek ehhez a szórakoztató projekthez: régi nejlonharisnyára, ollóra, madzagra, virágföldre, fűmagra, virágcserépre, és dekorációs eszközökre, amik lehetnek például filcek, festékek, gombok és hímzőfonal. A harisnyának a lábrészét könnyen fel tudjátok használni a fűfejekhez, a többi részéből pedig négyzeteket vágva készülhetnek a labdák. Először tegyetek nagyjából három kanál fűmagot az adott harisnyarészbe, majd erre mehet a virágföld. Formázzatok belőle gombócot, és szorosan kössétek be az alját. Hímezzetek arcot a fűfejeknek, a cserepeket pedig kifesthetitek például úgy, mintha ruhájuk lenne. A fűfejeket áztassátok be negyedórára vízbe – ezután pedig naponta locsoljátok –, majd tegyétek a cserépbe. Pár nap múlva láthatjátok is, ahogyan a fű növekedni kezd!

Piknikezzetek a szabadban

Menjetek családi piknikre a parkba, vagy akár vezessétek be otthon azt, hogy rendszeresen esztek a kertben vagy a teraszon, erkélyen, amikor szép az idő!

Menjetek túrázni

Érdemes a jóidőt kihasználni az erdei túrázásra, ahol megfigyelhetitek az ébredező természetet.

Tavaszi családi fotóprojekt

Készítsetek egy ”fotós bakancslistát”, amin különböző tavaszi élmények szerepelnek, akár a fentebb felsorolt elfoglaltságokból, kiegészítve a természetben látott dolgokkal, és a családi eseményeitekkel, mint például a tavaszi születésnapok. Készítsetek fényképeket a tavasz folyamán, majd ezeket rendezzétek együtt hagyományos fotóalbumba. Az egyes eseményekről akár néhány sort is írhattok, így egy kis emléknapló lehet belőle.

Készítsetek színes tavaszi szélcsengőt

Szintén egy szuper újrahasznosítós projekt, ha műanyagpoharakból, kupakokból, gombokból, régi kulcsokból, vagy bármilyen hasonló, csörgésre-zörgésre alkalmas dologból szélcsengőt barkácsoltok. Akrilfestékkel fessétek le az eszközöket, majd állítsatok össze ezekből egy vagy több szélcsengőt.

Buborékfújás a parkban

Csináljatok saját buborékfújót, vagy szedjétek elő az óriás buborékkészítőt, és vigyétek magatokkal a következő sétára a parkban!

Menjetek biciklitúrára

Ha már a család minden tagja tud biciklizni, menjetek rövidebb vagy hosszabb túrára biciklivel. Ha még kisebbek a gyerekek, akkor egy rokonlátogatás vagy fagyizás is lehet a cél, ha pedig már nagyobb távot is meg tudnak tenni, hosszabb biciklis kirándulásra is tudtok menni.

Olvassatok a kertben

A meseolvasást is ki tudjátok vinni a szabadba: kucorodjatok össze egy pokrócon a kertben vagy a teraszon, vagy séta közben pihenjetek meg egy padon.