Gyerek

Ezért érdemes együtt főzni a gyerekkel

A gyerekkel való főzés nem csak szórakoztató lehet, de számos hasznos készséget is elsajátíthat közben. Mi mindent tanulhat a gyermeked a közös főzések során?
2023. Január 22.
(Kép forrása: Getty Images)

Matematikai és tudományos alapismeretek

Főzés közben rengeteget tud tanulni a gyermeked, és mivel a gyakorlatban is alkalmazzátok ezeket az alapismereteket, jobban rögzülni is tudnak. Ilyenek lehetnek bizonyos matematikai alapfogalmak, mint a számolás, a mérés, később az arányok kalkulálása. Ezt kisebb gyerekeknél olyan egyszerűbb feladatokkal lehet gyakorolni, mint a folyadékok kimérése a mérőpohárban, a súlymérés a mérlegen, vagy éppen a tojások és más darabos alapanyagok megszámolása.

Ha elmagyarázod neki azt is, hogyan változik az étel a hőmérséklet hatására, miért kell felforralni a vizet, miért lehet bizonyos ételeket csak főzve vagy sütve fogyasztani, miért kell a hűtőbe tenni a maradék ételt, és hogy bizonyos élelmiszerek és a bennük található tápanyagok hogyan segítik az egészségünk megőrzését, azzal a tudományos érdeklődését is felkeltheted.

Fejleszti a szókincset

Amikor együtt olvassátok a receptet, azzal új szavakat ismerhet meg a gyermeked. Beszélj a gyermekeddel arról, hogy hogyan néznek ki az alapanyagok, majd az elkészült étel, hogy minek milye formája és íze van. A recept elkészítése a bevásárlástól kezdve, az alapanyagok előkészítésén és a főzésen át, a konyha kitakarításáig a munka végeztével abban is segít, hogy fejlődjenek a projekttervezési és szervezési készségei.

Felfedezhet új ételeket

A gyerekek vonakodhatnak attól, hogy új élelmiszereket kóstoljanak meg. Az új ételek felfedezését segítheti, ha az ízlelésen kívül más érzékszerveit is használhatja. Már a bevásárlás során elkezdhet ismerkedni az alapanyagokkal, kiválaszthatja ő, hogy melyiket vásároljátok meg például a zöldségek közül. Ha otthon megmossa az alapanyagokat, összetépkedi a salátát, ő gyúrja össze a tésztát, stb., akkor a tapintást is be tudjátok vonni, ismerkedhet az ételek állagérzetével is. A fűszerezéssel megtapasztalhatja azt, hogy hogyan tudják a különböző fűszernövények és ízesítők megváltoztatni az ételek illatát és ízét.

Közös időtöltés és családi hagyományok

A főzés lehet egy remek alkalom a közös időtöltésre is. Ha nem is minden nap vonod be a kis kuktát vagy kuktákat, hetente, kéthetente tudtok tartani egy családi főzős alkalmat, amire akár a gyermeked választhatja ki az ételt, amit elkészítetek, vagy a sütit, amit megsüttök. Ha vannak családi kedvenceitek, a nagymamától kapott sütireceptek, a közös főzés során ezeket a tradíciókat is fenntartjátok.

A főzéssel példát is mutathatsz neki a tudatos táplálkozásról, és felfedezheti, hogy milyen finom ételeket tudtok elkészíteni egészséges alapanyagokból. Továbbá a sikerélmények az önbizalmára is pozitív hatással lesznek, és ez is segíti, hogy később önállóan is tevékenykedjen a konyhában.

Konyhai biztonság

A közös főzés során azt is megtanulja a gyermeked, hogy hogyan maradjon biztonságban, mire figyeljen a főzés során. Mutasd meg neki, hogyan kell biztonságosan a kezében tartani a konyhai eszközöket, tanítsd meg, hogy használjon sütőkesztyűt, ha meleg edényt fog, mutasd meg neki, hogyan kell megfelelően be- és kikapcsolni az egyes eszközöket. Mindig az életkorának megfelelő feladatot adj neki, és mindig felügyeld, amit éppen csinál.

Miben tudnak segíteni a fiatalabb és az idősebb gyerekek?

Ha kisgyerekkel főzöl

Amikor a kisgyermekeddel főzöl, adj neki egyszerűbb feladatokat, amik megfelelnek a képességeinek, és amikkel rövidebb idő alatt végezhet. Amikor elfárad vagy megunja, hogy besegítsen, köszönd meg neki az addigiakat, és dicsérd meg a munkáját.

Amiben például segíteni tud:

  • megmosni a zöldségeket és a gyümölcsöket
  • kivenni az alapanyagokat a hűtőből
  • odaadni neked az edényeket
  • összekeverni a hozzávalókat vagy a salátát

Ha óvodás gyerekkel főzöl

Az ovisoddal meg tudod beszélni, hogy melyik ételek honnan származnak és miért egészségesek. Akár együtt válogathatjátok ki ezeket a bevásárlás során. Ilyenkor megtanulhat például „összeépíthető”, réteges ételeket elkészíteni, mint például a szendvicset feltétekkel, vagy a granolát joghurttal és gyümölcsökkel. Az óvodás be tud segíteni a mérésbe is, és valószínűleg nagyon élvezni is fogja a mérőpoharakba öntögetni az alapanyagokat.

Néhány étel, amit elkészíthettek:

  • mártogatósok, mint például a tzatziki vagy a hummusz
  • gyümölcssaláta joghurttal
  • egészséges sós vagy édes muffin – segíthet kimérni a hozzávalókat és összekeverni a tésztát, illetve hozzáadni az olyan extrákat, mint a csoki vagy a gyümölcs
  • sült zöldségek – segíthet megszámolni, lemérni, megmosni, feldarabolni a zöldségeket, természetesen felügyelettel
  • burgonyapüré/zöldségpüré

Ha iskolás gyerekkel főzöl

Az iskolások általában szeretnek segíteni a konyhában, és javaslatot tenni arra, hogy mi legyen a menü. A bevásárlás során azt is megtaníthatod neki, hogy éppen minek van szezonja. Az iskolást fokozatosan egyre bonyolultabb konyhai tevékenységekbe is bevonhatod, de a balesetveszélyes tevékenységek során továbbra is felügyeld.

Források: healthychildren.org, kidshealth.org, raisingchildren.net.au