Család

2 szuper lencsefőzelék recept

Újévkor lencsét kell enni, méghozzá azért, mert a hagyomány szerint a szemes ételek a gazdagságot szimbolizálják. Magyarországon a lencseevés terjedt el, de nem tipikusan magyar hagyomány.
2022. December 29.
lencsefőzelék tányérban asztalon
Kép: Getty Images

Például Olaszországban is lencsét esznek, ott a megduzzadó szemek a növekvő gazdagságot szimbolizálják. Azért éppen az újév első napján eszünk lencsét, mert az újév első napja jelképezi az egész következő évet: ha olyan ételt eszünk, ami sok pénzt hoz, akkor ez egész évben így lesz.

Lencsét több módon is ehetünk: lencselevés, főzelék, fasírt vagy akár saláta formájában is. Mi most maradunk a főzeléknél, hoztunk egy hagyományos és egy nagyon különleges, indiai, sütőben sok-sok órán át készülő lencse receptet.

Hagyományos újévi lencsefőzelék

Ezt a receptet a nosalty oldaláról hoztuk el.

Hozzávalók:

  • 1000 g lencse
  • 2000 ml alaplé (füstöltlé még jobb)
  • 30 g só
  • 2 db babérlevél
  • 2 közepes db vöröshagyma (egészben)
  • 140 g sertészsír
  • 80 g vöröshagyma (finomra vágva)
  • 120 g finomliszt
  • 60 g cukor
  • 10 g fokhagyma
  • 5 g fűszerpaprika
  • 50 g mustár
  • 30 ml ecet
  • 250 ml tejföl

Elkészítés:

A lencsét folyó víz alatt többször átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Ha megszívta magát, az áztatólevet leöntjük róla, és újra átmossuk.

Az áztatott lencsét a csontlével vagy füstöltlével főzni kezdjük. A lencse sok folyadékot vesz fel főzés közben, ezért ne ijedjünk meg a sok létől.

2 darab vöröshagymát megpucolunk, a sóval és a babérlevéllel a főzelékhez adjuk. Gyakran megkeverve főzzük. Ha már majdnem megfőtt a lencse, a vöröshagymákat kiemeljük a főzelékből.

Elkészítjük a hagymás rántást: a zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és az apróra vágott hagymát. Elkeverjük és addig pároljuk kevergetve, amíg a liszt zsemleszínű lesz. A tűzről levéve reszelt fokhagymát és fűszerpaprikát keverünk bele. Adunk hozzá 2 merőkanállal a főzelék levéből, elkeverjük, és gyors mozdulatokkal a főzelékbe kavarjuk.

Ízesítjük mustárral, ecettel, és ha szükséges, sóval. A cukrot egy kis edényben megpirítjuk majd kevés vízzel engedjük fel és eolvasztjuk. Beleöntjük a főzelékbe.

Ha a lencse puhára főtt, a tejfölt 2 merőkanál főzelékkel elkeverjük, és hozzáadjuk a főzelékhez.

Megjegyzés: zsír helyett olajat is használhatunk, az alaplé pedig zöldség alaplé vagy akár víz is – ha vegetáriánus is van a lencseevők között. Az ecetet pedig citrommal is helyettesíthetjük.

Indiai lencsefőzelék, azaz dal makhani

Mautner Zsófi lencsefőzeléke évek óta nagy kedvencünk. Egészen elképesztően finom, krémes, nem egy harminc perc alatt elkészíthető étel, konkrétan 8 óráig sül a sütőben. Minden fáradtságot megér, az illata és az íze is fantasztikus. Íme a Chili és Vanília receptje.

Hozzávalók:

  • 500 g urad dal (indiai fekete lencse), de hagyományos lencsével is lehet készíteni
  • 5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
  • 1 nagy hagyma, finomra aprítva
  • 8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
  • 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több)
  • 2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
  • 1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
  • só, bors
  • 5 dl tej, vagy kókusztej
  • kb. 5-6 dl víz
  • Tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín, vagy még kókusztej

 

Elkészítés:

A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntjük fel, majd kb. 40 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük. Ilyenkor nem sózzuk.

Miközben fő a lencse, elkészítjük a fűszeres alapot: egy nagy, vastagfalú lábasban, amit a sütőbe tudunk majd tenni (pl. cocotte, vagy más öntöttvas lábas), felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé megsózzuk és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk.

Belekeverjük a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot, elkeverjük.

A megfőtt lencsét leszűrjük, és a fűszeres-paradicsomos alaphoz adjuk. Hozzáöntjük a tejet, vagy kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük.

A sütőt előmelegítjük 100 fokra, a lábast lefedjük (a fedőjével, vagy ha nincs, szorosan, dupla réteg alufóliával), és betesszük a sütőbe. 8 órán át hagyjuk benne, de nem tud túlkészülni, tehát semmi baja nem lesz, ha valamivel tovább marad bent. Reggelre illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék vár bennünket. Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal kínáljuk, joghurtot is friss koriandert is tehetünk rá.

Forrás: nosalty.hu/chiliesvanilia.hu