Terhesség

Egytálétel, hogy több időd maradjon

Próbáld csak ki, igazi kedvenc lesz belőle, ráadásul valamennyi hozzávaló egészséges és finom, élelmirost-tartalma pedig segít az elhízás megelőzésében. Nem lesz vele fél óránál több munkád, igaz, főzni azért ennél hosszabb ideig kell.
2011. Február 22.

Lencsefazék húsgombócokkal

Hozzávalók két felnőttnek és két gyereknek

  • 30 deka lencse
  • egy nagy fej hagyma
  • három közepes sárgarépa
  • egy hámozottparadicsom-konzerv
  • egy kisebb zellergumó
  • egy csokor petrezselyem
  • étolaj
  • balzsamecet
  • egy evőkanál szárított oregánó

A húsgombóchoz:

  • 30 deka darált pulykahús
  • egy tojás
  • négy evőkanál zabpehely
  • egy kis fej hagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • két-három csipetnyi só
  • egy kávéskanál őrölt koriander

A lencsefazék elkészítése

  • Áztasd be a lencsét éjszakára, így hamarabb megfő.
  • Hámozd meg és darabold fel kis kockákra a zöldségeket, a hagymát pedig aprítsd egészen kicsi darabokra. Ehhez a művelethez érdemes aprítógépet használni, akkor nem fogod megkönnyezni. 🙂
  • Keverd össze a húsgombóc hozzávalóit.
  • Öntsd le a lencse áztatóvizét, és öblítsd át egyszer alaposan.
  • Melegíts meg egy nagyobb lábasban négy evőkanál olajat, majd kezdd el pirítani rajta a hagymát. Ha már kicsit megfonnyadt, add hozzá a feldarabolt zöldségeket és a lencsét.
  • zórd meg oregánóval, sózd meg picit, azután öntsd fel vízzel.
  • Főzd puhára lencsét. Amikor már majdnem jó, keverd bele a hámozott paradicsomot kockákra vágva.
  • Amikor ismét forr, rakosgasd bele egyenként a mogyorónyira formált húsgombócokat, és főzd így együtt közepes lángon, fedő alatt öt-tíz percig. Ha hígabban szeretitek, önts még hozzá vizet!
  • Tálalás előtt ízesítsd egy-két evőkanál balzsamecettel.

Húsgombóc nélkül 10 hónapos kortól adható gyerekeknek. (A tojástartalom miatt nem árt az óvatosság!)

Húsgombóccal egyéves kortól.

Tippünk – Elég egy leheletnyi!

Egytálétel, hogy több időd maradjon

Ha palacsintát, muffint, gofrit, tojást sütsz serpenyőben, vagy fasírtot bő, forró olaj helyett a sütőben, akkor feltölthető olajadagoló sprayt használhatsz. Ezzel már pár csepp olajat is alaposan el tudsz oszlatni a serpenyőben, így kevésbé lesz zsíros, csöpögős a végeredmény.

A tepsiben sorakozó fasírtokat is elég kicsit befújni: így nem lesznek sem túl szárazak, sem zsírtól csöpögők, nem szívják magukba a túlhevített, egészségtelen égett olajat. Ráadásul a lakás sem fog bűzleni a forró olaj szagától.

A sprayt érdemes minden kiürülés után és újratöltés előtt szétszedni és alaposan elmosni forró, mosószeres vízben, hogy vékony kijáratai ne duguljanak el a használat során.

Kapcsolódó cikkeink recept témában:

A lencse 12 jótékony hatása

Van, ami laktatóbb, mint a hús

A 10 legjobb étel a babának

Forrás: Kismama magazin