Család

3 okból is jó, ha nem tartod vissza a sírást felnőttként

Még ma is tartja magát az a tévhit, hogy az igazán erős és érzelmileg stabil emberek nem sírnak. Ez azonban nem igaz, sőt!
2024. Május 16.
sró nő

Akik „ellenzik” a sírást felnőttkorban, legtöbbször azzal érvelnek, hogy az egerek itatása nem oldja meg a problémákat. Ez nagyon lecsupaszítva igaz is, megeshet azonban, hogy épp ez visz közelebb a megoldáshoz, vagy ha másban nem, abban segít, hogy egy kicsit megkönnyebbüljünk.

A sírás segít felfedezni a valódi érzéseinket

A sírás nem egy „kellemetlen mellékhatás”, hanem egyértelmű kifejezése egy-egy tapasztalatnak. Egy sor érzést (szomorúságot, haragot, megbántottságot, csalódottságot, magányt) átélhetünk anélkül, hogy valóban feldolgoznánk azokat – a könnyek viszont arra figyelmeztetnek, hogy történt velünk valami, amivel bizony szembe kell néznünk. Ez pedig idővel segíthet tudatosabban vizsgálni az érzelmeinket.

síró nő

A sírás erősíti a kapcsolatainkat és empátiára tanít

Ha képesek vagyunk a hozzánk közel állók előtt sírni, akkor a többi ember sokkal nyitottabban, empatikusabban és támogatóbban fordul majd felénk. A sírás megerősítheti a közöttünk lévő köteléket.

A sírás kiváló feszültségoldó

Sírni, hacsak nem örömünkben tesszük, nem éppen vidám dolog, de a könnyek segítenek feloldani a bennünk felgyülemlett feszültséget. Egy alapos sírás után nyugodtabbnak érezhetjük magunkat, így sokkal tisztábban láthatjuk és mérlegelhetjük a helyzetünket, sőt a gondolkodásunk is racionálisabb lesz. Ez pedig sokat hozzátehet ahhoz, hogy meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket és ki tudjunk lépni egy nehéz helyzetből.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: via