A lencse a szilveszter és az újév alapétele, pont úgy, ahogy a tojás sem hiányozhat a húsvéti menüből, vagy karácsonykor a bejgli sem. A szemes ételek a gazdagságot szimbolizálják, ha pedig épp újévkor esszük, akkor sok pénzt, bőséget hoz egész évben. Magyarországon a lencse fogyasztása terjedt el, de ehetnénk akár kölest, rizst vagy babot is. Nálunk a lencse – amelynek formája hasonlít az aprópénzre – önmagában hordozza a gazdagság jelképét. Törökországban hasonló okból gránátalmát esznek, az USA egyes részén kukoricát, más területein pedig zöld levelű ételeket, mert a zöld szín a papírpénzt juttathatja eszünkbe. Skandináviában pedig heringet esznek újévkor, a pikkelyekből rögtök eszünkbe is juthat miért. De térjünk vissza Magyarországra és a lencsére.
Hagyományosan tehát ha újév, akkor lencse, azon belül is főzelék. Ha azonban kipróbálnátok most más, lencséből készült ételt, akkor hoztunk három olyat, amiket nem főzelékként tudtuk elkészíteni.
Lencsefasírt
Hozzávalók: konzerv lencse vagy sima lencse, kb. 530 g, 2 gerezd fokhagyma, 50 g liszt, 150 g zsemlemorzsa, 2 tojás, 1 tk mustár, petrezselyem, 1 pici őrölt kömény, só, bors, olaj a sütéshez (de lehet sütőben is!)
A lencsét a fokhagymával aprítóba tesszük, de nem pépesítjük teljesen. Hozzáadjuk a lisztet, a zsemlemorzsa harmadát, a tojásokat, a mustárt és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk. Gombócokat formálunk belőle és kissé kilapítjuk. Megforgatjuk a maradék zsemlemorzsába és bő olajban (vagy sütőben) megsütjük.
Narancsos lencsesaláta
(Bulgur is kerül bele, a lencse-bulgur arány tetszés szerint alakítható )
Hozzávalók: 35 dkg lencse, 15 dkg bulgur, 1 közepes fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 narancs, 5 dkg mazsola, kömény, 1 evőkanál méz, só, bors, szegfűbors, olívaolaj, balzsamecet, petrezselyem
A lencsét megfőzzük. Közben két narancsot felkarikázunk és kevés olívaolajon megsütjük, rácsurgatjuk a mézet. A lilahagymát és az apróra vágott fokhagymát kevés olajon dinszteljük, felöntjük egy narancs levével, fűszerezzük. Közben megfőzzük a bulgurt, lefedve állni hagyjuk. Az egészet összekeverjük, a narancsos, hagymás, lencsés, mazsolás bulgurhoz hozzáadjuk a karamelizált narancsdarabokat is. Balzsamecettel és olívaolajjal összeforgatjuk, az arányok attól függnek, mennyire szeretnénk savanykásat, menyire édeset. Megszórjuk petrezselyemmel.
Lencsés kenyérfeltét
Egy finom (akár házi) kenyérrel isteni és nagyon egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 konzerv lencse, 1 marék dió (vagy pisztácia), 1 tk rozmaring, só, bors, 1 tk kakukkfű, 1 mk paprika, olívaolaj, balzsamecet.
Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk egy kevés olajon. A lencsét leszűrjük, és egy aprítóban összedolgozzuk a dióval, majd hozzáadjuk a hagymákat is. Hozzáadjuk a fűszereket, pici balzsamecetet és az olívalolajat is.