Család

5 izgalmas biciklis útvonal Magyarországon

Egy biciklitúra mindig jó ötlet, ha szeretnénk néhány órát, vagy akár több napot is eltölteni a természetben. Magyarország rengeteg könnyebb és erőteljesebb kerékpáros útvonallal büszkélkedhet – megmutatjuk a legjobbakat közülük!
2024. Április 01.
biciklitúra
Fotó: Getty

Egy kerékpáros túrának van egyfajta semmihez sem hasonlítható hangulata. Egyszerre élvezhetjük a sebességet és a lelassulást, a természet közelségét és a barátaink, családunk társaságát, valamint azt a csendet, amelyben a város közepén sosem lehetne részünk. Ráadásként pedig szép tájakat láthatunk, vagy akár meg is állhatunk egy-egy érdekes nevezetességnél, ahol a pihenő mellett élményeket szerezhetünk. Mindezt úgy, hogy környezetbarát közlekedési eszközt választunk, vagyis a bolygóval is jót teszünk, miközben remekül érezzük magunkat.

Magyarország területén számos olyan kerékpáros útvonal vezet át, amelyeket érdemes legalább egyszer, de inkább többször is bejárni. Az Európát átszelő EuroVelo útvonalak hazai szakaszai is bővelkednek élményekben. Az EuroVelo13, amelyet Vasfüggöny-útvonalnak is neveznek, a nyugati határszélen húzódik, Sopront és Kőszeget is érintve. Az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig vivő EuroVelo6 itthoni szakasza a Duna mentén halad. Ha ezt választjuk, többek között a Dunakanyar csodás panorámáit is élvezhetjük kerekezés közben. A kelet-európai EuroVelo11-nek a Tisza melletti szakasza kényeztet el bennünket leginkább az érintetlen természet nyújtotta pihentető élményekkel.

1. Kastélyok között kanyarogva

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

2020 óta minden évben pályázhatnak Magyarország kerékpárútjai Az év kerékpárútja címre. 2023-ban a Békés megyei kastélyok között vezető Wenckheim kerékpárút nyerte el ezt az országos elismerést. Az összesen 32 kilométer hosszú útszakasz az Alföld egyik legszebb részén halad, páratlan természeti és építészeti kincsek között, és a Wenckheim grófi család építészeti örökségét fűzi össze egy történelmi emlékekben és természet adta élményekben gazdag útvonallá. Változatos, sík terepen vezet végig, így a kezdőknek sem kell lemondaniuk róla, a haladók pedig a környéken található többi rövidebb-hosszabb kerékpáros útvonallal bővíthetik a túrát. A Wenckheim-csillagtúra Békéscsabáról indul, és érinti a gerlai Wenckheim-kastélyromot, a pósteleki kastély romantikus romját és meseszép angolparkját, valamint a felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. Közben a Gyulát, Békéscsabát és Békést összekötő Élővíz-csatorna partján kerekezhetünk, és a közeli bányatavak partjának kiépített pihenőhelyein néhány órányi szünetet tartva a környék gazdag madárvilágát is megfigyelhetjük.

2. Balaton az év minden napján


A Balaton nem csak a nyári főszezonban kínál látnivalókat. A legnagyobb tó melletti útvonal a 204,44 kilométeres balatoni tókör. Ennek teljes bejárása azoknak való, akik több napos túrát terveznek, hiszen feszített tempóban is legalább 2-3 napra van szükség ahhoz, hogy végig biciklizzük. Még jobb ennél is több napot szánni a körre, hiszen ki ne szeretne időnként megállni, kényelmesebben megpihenni, megnézni a helyi látnivalókat, vagy jó idő esetén akár strandolni is?

Ám nem kell feltétlenül teljes tókörben gondolkoznunk, mind az északi, mind pedig a déli parton vannak olyan szakaszok, amelyek egy kényelmes, egynapos túra alatt bejárhatók, közben pedig változatos látványosságokban gyönyörködhetünk. Az északi part és a Balaton-felvidék legszebb gyöngyszemein vezet végig az a nagyjából 45 kilométeres, emelkedőkkel is tarkított túraútvonal, amely Balatonfüredről indul, Pécsely, a Zádor-vár romjai, a vászolyi Forrás-tó és a középkori templomromjairól, valamint levendulaföldjeiről híres Dörgicse mellett halad tovább az örvényesi vízimalomig és Tihanyig. A tihanyi emelkedő után már viszonylag sík a terep, a tó melletti kerékpárúton térhetünk vissza Balatonfüredre, a kiinduló pontra. A déli parton Fonyódról Balatonboglár Vörös és Kék kápolnájáig és Gömbkilátójáig biciklizhetünk. Ezután Balatonlellén és Balatonszemesen haladunk végig, majd a Zamárdi Szamárkő (amely a mítosz szerint Jézus szamarának patanyomát őrzi) érintése után a déli part fővárosában, Siófokon lazíthatunk.

A nagy tótól kicsit elrugaszkodva, a Kis-Balaton partjának érintetlen vidékére kalandozva a Tüskevár Matula bácsijának nyomában járhatunk. A Zalakarosról induló 33 kilométeres útvonal kerékpárúton, illetve kis forgalmú közutakon halad végig, és szinte teljesen sík. A háborítatlan tájon ritka madárfajokat is megfigyelhetünk.

3. Szomszédolás a Fertő-tó körül

Fotó: fertoparthu

Fotó: fertoparthu

A Fertő-tó körüli útvonalon Ausztria és Magyarország osztozik meg – a teljes, 115-135 kilométeres útvonal inkább gyakorlott bicikliseknek, vagy több napos túrát tervezőknek való. Ha viszont az osztrák oldal elején felszállunk a Mörbisch és Illmitz között közlekedő kompra, csak nagyjából 65 kilométert kell letekernünk, ami már sokkal barátságosabb, kezdőknek, gyerekeknek is való távot jelent. Sopronból a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház felé vezet az út – itt egy kis emelkedővel is érdemes számolni, az út többi része azonban nagyjából sík. Az útvonal érinti a magyar Versailles-nak is nevezett fertődi Esterházy-kastélyt, amelyet egy néhány órás pihenő alatt érdemes belülről is megnézni. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban őshonos állatokkal ismerkedhetünk, eredeti élőhelyükön figyelhetjük meg a vízimadarakat. A kerékpárút nagy része itt érintetlen természeti környezetben vezet, ahol teljesen magunk mögött hagyhatjuk a modern világ zaját. Az osztrák oldalra átérve, Illmitz környékén pedig még albínó csacsik is keresztezhetik az utunkat. Közben helyi specialitásokkal is töltekezhetünk: a házias kifőzdék magyaros finomságai mellett az osztrák oldal különlegességét, a füstölt angolnát is érdemes megkóstolni. Ha jó az idő, a fertőrákosi tavi strandon, ha pedig hűvösebb, akkor a balfi termálfürdőben pihentethetjük meg másnap izomláztól sajgó tagjainkat.

4. Haladó útvonalak a hegyek között

Fotó: oeehu

Fotó: oeehu

Az erősebb terheléshez szokott, gyakorlott és jó fizikumú kerékpárosok számára a hazai hegységek kínálnak látnivalókban és friss levegőben gazdag útvonalakat. A Zemplén és a Bükk csodái között kerékpározva még az izomlázról is megfeledkezünk! Az egyik legszebb zempléni túra Pálházáról indul, és keresztülhalad Kőkapun, ahol még térerő sem mindig akad, így elmondhatjuk, hogy a lehető legmesszebb kerültünk a modern kor ártalmaitól. A Kemence patak és a Pálházi Erdei Vasút mellett kanyargó útvonalon a kőkapui vadászkastély megtekintése után egészen a füzéri várig tekerhetünk, ami nem kis erőpróba, mégis megéri, hiszen innen az egész környéket belátni. Az egykor a Szent Koronát is őrző, helyreállított vár interaktív történelmi kiállítására is érdemes betérni. Ha megéheznénk, a falvak vendéglőiben ízes, hegyközi ételeket kóstolhatunk.

A Bükk egyik közkedvelt kerékpárútja a Mezőkövesd és Bükkzsérc közötti szakasz, amelyen az egész Bükk panorámája kibontakozik előttünk. Cserépfalunál érdemes kitérőt tennünk a Millenniumi kilátóhoz és a barlanglakásokhoz, a Subalyuk barlangban pedig az emberiség ősi titkai tárulhatnak fel előttünk.

5. Látványos Dunakanyar

Fotó: ilovedunakanyar.hu

Fotó: ilovedunakanyar.hu

Az országnak ez a része számos, különféle nehézségű, viszont történelmi nevezetességekben és természeti értékekben egyformán gazdag útvonalat tartogat. Aki itt biciklire ül, akár egy kényelmes, családi túrára indul, akár egy sportosabb kirándulásra, egészen biztosan nem fog csalódni.  A hosszabb utak kedvelői Budapesttől akár Esztergomig is eltekerhetnek, a kezdőket pedig a méltán népszerű, sík, alig 22 kilométeres Budapest-Szentendre útvonal várja – majd pedig a pihenő a szentendrei belváros hangulatos éttermeiben, fagyizóiban. Szob és Vác között vezet a már említett EuroVelo6-os útszakasz, a szobi vasútállomástól indulva a Lutzenbacher-kastélynál kell ráfordulni. Legszebb megállói között ott van a zebegényi Duna-part, ahonnan a település központjába is érdemes felkapaszkodni, és Nagymaros, ahol ebéd vagy uzsonna közben gyönyörködhetünk a folyó túloldalán magasodó visegrádi vár látványában.

Aki nem fél az emelkedőktől, az választhatja Dobogókő csodás panorámáját is. Pilismaróttól kapaszkodhatunk fel ide, a zöld jelzést követő, patakok, kaszálók, romok között haladó útvonalon, a Két-bükkfa-nyereg érintésével. A csúcson minden fájdalomért kárpótol a Dunakanyar látványa, és persze a környék éttermei és fogadói is, amelyekben feltölthetjük magunkat energiával a visszaútra.

Szerző: Csiki Judit