Család

A 90 évesen diplomázó nagymama így mutat példát a fiataloknak

Három éve ült vissza az iskolapadba a 90 éves nagymama (és dédnagymama), aki most diplomázik, és másoknak is azt üzeni, hogy ne adják fel az álmukat.
2022. December 12.
(Kép forrása: Getty Images)

„Folytasd. Ne add fel” – mondta el Joyce Viola DeFauw a Good Morning America-nak.

DeFauw 1951-ben iratkozott be a mai Észak-Illinois Egyetemre, de három és fél év után otthagyta az iskolát, amikor elhatározta, hogy férjhez megy és családot alapít.

Első férje halála után DeFauw újraházasodott, és még több gyermeke született – mára 9 gyermeke, 17 unokája és 26 dédunokája van.

Az évek során azonban nem feledkezett meg az egyetemről. „Azt mondtam a gyerekeknek, hogy bárcsak végeztem volna az 1950-es években” – emlékezett vissza. „Ezért azt javasolták, hogy menjek vissza, és arra gondoltam: »Hát, rendben«, de szükségem van egy számítógépre… és kaptam tőlük egyet, amit azóta is használok és szeretek.”

DeFauw 2019 augusztusában újra beiratkozott az Észak-Illinois Egyetemre, és online kurzusokon vett részt az egyetem szabad bölcsészet tanszékén, hogy megszerezze az általános tanulmányok alapképzést. Bár volt olyan időszak, amikor nehézségei voltak a képzéssel, és még arra is gondolt, hogy feladja, ezt mégsem tette meg, és minden nap foglalkozott az iskolai feladatokkal. Ahogy azt elmondta, mindenki bátorította, a barátai, a családja, és a tanárai is, így nem tudta feladni.

Az Észak-Illinois Egyetem elnöke, Dr. Lisa Freeman azt mondta a héten diplomázó DeFauw-ról, hogy mások számára is inspiráció lehet. „Joyce DeFauw inspiráló, úttörő, és most már az Észak-Illinois Egyetem diplomása” – mondta Freeman. „Csodálatos, ahogy megmutatta, hogy a diploma megszerzése bármely életkorban megváltoztathatja az életet, és azt, hogy soha nem késő az új ismeretek megszerzésére törekedni.”

A hétvégén diplomázó DeFauw elmonda, hogy nagyon boldognak és hálásnak érzi magát, hogy elérhette ezt a mérföldkövet. Azt tanácsolja mindenkinek, aki még évekkel később is vágyik az álmai megvalósítására, hogy tegye meg. „Annyi dolog van, amit az élet kínál, és amiről lemaradsz, ha nem használod ki” – mondta.