Család

A boldogság kulcsa nem a házasság, de még csak nem is a gyerek egy új kutatás szerint

Egy reprezentatív kutatás azt vizsgálta, mi kell a teljes élethez. Nem a házasság, nem a gyerek és a pénz sem.
2023. Szeptember 18.
barátság nők
Kép: Getty Images

A Pew Research Center megkérdezte az amerikai felnőtteket egy reprezentatív országos mintáján, hogy szerintük mi kell ahhoz, hogy teljes életet éljenek. A résztvevőknek 5 tényező fontosságát kellett megjelölniük: házasnak lenni, gyermekeket vállalni, barátokat szerezni, olyan munkát végezni, amelyet élveznek, és sok pénzzel rendelkezni.

A válaszadók a házasságot tartották a legkevésbé fontosnak a teljes értékű élethez, a felmérésben részt vevők mindössze 23 százaléka mondta azt, hogy a házasság nagyon vagy rendkívül fontos a teljes élethez. A házassághoz nagyon közel állt a sok pénz és a gyermekvállalás a teljes élet szempontjából. Csak 24 százalékuk gondolta úgy, hogy a sok pénz nagyon vagy rendkívül fontos a teljes élethez, és csak 26 százalékuk gondolta úgy, hogy a gyermekvállalás igen fontos tényező.

A közeli barátokat sokkal fontosabbnak tartották: 61 százalékuk szerint ez nagyon vagy rendkívül fontos egy teljes, boldog élethez.

A teljes élet első számú kulcsa azonban a megkérdezettek szerint az, hogy olyan munkát végezzünk, amit élvezünk. Tízből több mint hét ember (71 százalék) mondta, hogy ez nagyon vagy rendkívül fontos ahhoz, hogy teljes életet éljünk.

A házas emberek mit gondolnak?

A fenti eredményeket családi állapottól függetlenül átlagolták. De mi lenne, ha külön vizsgálnánk a házas emberek válaszait? A házas emberek 29 százaléka mondta azt, hogy a házasság fontos a teljes élethez. Ez valamivel több, mint az összes válaszadó átlaga, ami 23 százalék. A kutatás megjegyzi, hogy „a házas emberek sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a munkahelyi elégedettségnek és a gyermekvállalásnak, mint a házasságnak”.

forrás: psychologytoday.com