
Kép: Getty Images
A húsvéti menüben elmaradhatatlan a tojás, a kalács és persze a sonka. Ahhoz, hogy igazán finom legyen, az első lépés, hogy körültekintően vásároljunk. A Nébih azt tanácsolja, hogy a sonka címkéjét minden esetben tanulmányozzuk, és persze mindig olyan sonkát vásároljunk csak meg, aminek szép a színe, és finom az illata.
A hagyományosan pácolt sonkát több hétre sóba, majd páclébe teszik. Ha az érlelés befejeződött, hosszan füstölik, majd hűvös és jól szellőző helyen szárítják. A sonka illata ilyenkor erős, kemény tapintású, a színe barnás.
A lassú érlelés mellett létezik az úgynevezett “gyorsérlelés”. Az így készült termékek hamarabb megromlanak, cserébe jóval olcsóbbak is a hagyományos verzióknál.
Így lesz omlós a sonkád
Mutatjuk azokat a lépéseket, amelyeket ha követsz, garantáltan tied lesz a legfinomabb sonka.
Mielőtt megfőznéd a sonkát, mindig alaposan mosd meg. A zsíros részeit ne távolítsd el, mert ez garantálja, hogy ne száradjon ki. Ha zavaró számodra, akkor szeletelés után vágd le ezeket!
Még mindig a főzés előtt járunk. Pár órára áztasd be a húst hideg vízbe. Öntsd le róla, tedd egy edénybe, és engedj rá annyi vizet, ami ellepi. Alacsony tűzön, lassan, sokáig főzd, amikor a víz forrni kezd, majd tedd takarékra a lángot!
A főzővízbe tegyél borsot, fokhagymát és babérlevelet, de ne sózd meg. Hogy meddig kell főzni? Két támpont is van: nagyjából annyi órán át, ahány kilós a sonkád, valamint ha megszúrod egy villával, érezheted is, ha megfőtt. A főzőlében hagyd kihűlni, csak ezután tedd be a hűtőbe.