Család

A mogyoróallergiások súlyos tüneteit segíthet megelőzni egy fogkrém

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) kutatói kifejlesztettek egy olyan fogkrémet, melynek használata segíthet megelőzni a legsúlyosabb, életveszélyes tüneteket.
2023. November 19.
Fogkrém
Kép: Getty Images

Az egyik legveszélyesebb a földimogyoró-allergia, tünetei az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig is terjedhet. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) kutatói azonban kifejlesztettek egy olyan fogkrémet, melynek használata segíthet megelőzni a legsúlyosabb, életveszélyes tüneteket – írja az Iflscience.

A földimogyoró-allergia már közvetlenül a magvak elfogyasztása után pár perccel jelentkezhetnek, és akár életveszélyes állapotot is okozhatnak. A földimogyoró-allergia kezelésének gyakori módja az orális immunterápia, amelynek során kis adagokban juttatnak az érintettek szervezetébe földimogyorót hosszabb ideig, hogy immunrendszerüket folyamatosan hozzászoktassák a problémás fehérjével való érintkezéshez.

Ugyanezen az elven működik a speciálisan mogyoróallergiások részére kifejlesztett fogkrém is, amellyel kis mennyiségű allergén mogyorófehérjét juttat a szájába a beteg fogmosás közben. Így a reggeli rutin részeként védettséget szerezhetnek a legsúlyosabb reakciókkal szemben.