Gyerek

Vádat emeltek a mogyoróallergia miatt elhunyt kisfiú tanárnőjével szemben

Az ügyészség vádat emelt a tavaly januárban mogyoróallergia miatt elhunyt kisfiú napközis tanárnőjével szemben. A vád szerint a tanárnő tisztában volt azzal, hogy a kisfiúnak súlyos ételallergiája van, mégis adott neki a földimogyorós édességből.
2023. Október 04.
Osztályterem
Kép: Getty Images

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt azzal a napközis tanárnővel szemben, aki tavaly januárban, egy szülinapi ünnepségen földimogyorós édességet tett a kisgyermek padjára is, noha tisztában volt azzal, hogy a 6 éves kisfiú mogyoróallergiában szenved. A kisfiú fogyasztott az édességből, amelynek következtében olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett nála, hogy az életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.

A vádirat szerint a vádlott napközis tanárként dolgozott egy budapesti általános iskola egyik első osztályában, amelynek tanulója volt a sértett kisfiú is, akinek  mogyoróallergiája volt. Erről a tanárnő is tudott, mivel azt a szülők a gyermek tanulói adatlapján, a szülőknek szóló kérdőívben, továbbá az üzenőfüzetben is jelezték az iskolának és a tanítóknak.

A tragikus napon az egyik gyermek születésnapját ünnepelték a tanteremben, amelynek során az ünnepelt által hozott, bolti csomagolású édességeket – köztük földimogyorós krémmel töltött ostyarudat – a tanárnő külön tányérokra porciózta, majd az ünnepelttel együtt szétosztotta a gyermekek között úgy, hogy minden padra tettek egy-egy tányért. Ennek megfelelően, a mogyoróallergiás kisfiúnak és a padtársának is tálaltak az édességekből, amelyek között volt 2-2 darab ostyarúd is. A kisfiú fogyasztott is a padjára helyezett, mogyorót tartalmazó ostyarúdból, amelyet követően rövid időn belül rosszul lett. A telefonon értesített szülők gyorsan megérkeztek az iskolához, majd autóval orvoshoz indultak a kisfiúval, ám annak útközben romlott az állapota, ezért a szülők egy benzinkútnál megálltak és mentőt hívtak. A segélyhívásra két mentőegység is érkezett a helyszínre, ám a kisfiú életét már nem tudták megmenteni.

A tragédia a vád szerint azért következett be, mert a tanítónő az édességek kiosztásakor nem vette figyelembe, hogy a kisfiú– általa is tudottan – mogyoróallergiában szenved.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a tanárnőt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, és vele szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást indítványoz a vádiratban.

Magyarországon becslések szerint 26 ezer gyereket érinthet az anafilaxiás allergia, és sajnos legtöbbször csak akkor beszélünk róla, ha tragédia történik. Pedig a baj megelőzhető, ehhez azonban ismernünk kell a jeleket, és tudnunk kell, mit tegyünk, ha anafilaxiás allergia tüneteit észleljük. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk az anafilaxiás allergiáról.

forrás: Blikk