Gyerek

Miért nincs minden iskolában életmentő injekció?

Ha minden iskolában lenne olyan életmentő injekció, amelyet allergiás roham esetén a tanárok be tudnak adni a gyereknek, akkor megelőzhető lenne az allergiával összefüggő tragédia. Ezt javasolja egy civil szervezet.
2022. Január 24.
Miért nincs minden iskolában életmentő injekció? (fotó: Getty Images)

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk egy 7 éves kisfiú az iskolai szülinapi ünnepségen anafilaxiás rohamot kapott mogyorót tartalmazó édesség elfogyasztása után. A mentők már nem tudták megmenteni az életét. A szomorú eset kapcsán az AllerGéniusz Egyesület arra tett javaslatot, hogy az egyes ételekre, valamint rovarcsípésre súlyosan allergiások életét jogszabályokkal is védjék – írja a 24.hu.

A civil szervezet azt sürgeti, hogy az iskolákban semmilyen formában ne legyen fogyasztható mogyorót és dióféléket tartalmazó étel. Azt is szeretnék elérni, hogy a pedagógusok is tudják, ilyen roham esetén mit kell tenni.

“Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden intézményben legalább két EPIPEN vagy ANAPEN injekció kerüljön be, és a tanárok, illetve a személyzet bármelyik tagja ezt tudja használni, évente legalább ismétlő oktatásban is részt vegyenek” – mondta az M1 riportjában Szívósné Rabb Edit, az AllerGéniusz Egyesület elnöke.

Bense Tamás gyermekgyógyász pedig arról beszélt az M1-nek, hogy az ételallergiások száma érezhetően emelkedett az elmúlt időszakban. Hozzátette: az ételallergia tünetei általában a problémát okozó étel elfogyasztása után néhány perccel jelentkezhetnek, és ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.

Forrás: 24.hu