Család

A penészgomba a sztárokat sem kíméli: Tori Spelling családja súlyos betegségspirálba került

A Beverly Hills 90210 színésze, Tori Spelling nemrégiben arra hívta fel szülőtársai figyelmét, hogy komoly egészségkárosító hatása van, ha elszaporodik a penész a lakásban. Ezt saját gyerekei megbetegedése is alátámasztja.
2023. Május 13.
Tori Spelling
Kép: Getty Images

Spelling Instagram oldalán osztott meg fotókat arról, hogy gyermekeivel az egyik klinikán várakozik. A posztban elmondta, hogy a házukban lévő penész  olyan betegségspirált okozott a színész családjában, ami hónapokig elhúzódott és mindenkit érintett.

Régen azt gondoltam, hogy a gyerekek az iskolából mindenféle betegséget hurcolnak haza, ezért betegek. De amikor eljutottunk arra a pontra, hogy a gyerekek többet voltak itthon, mint az iskolában, fel kellett tennünk magunknak a kérdést, mégis mi történik – fogalmazott Spelling, aki Dean McDermottal öt gyermeket nevel.

Spelling azt is írta, hogy a gyermekei – akik 6 és 16 év közöttiek – tünetei között bőrkiütések, rendkívüli fáradtság, szédülés, láz és légúti fertőzések is szerepelnek. A házban – amelyet állítása szerint bérelnek – extrém mértékű volt a penész, eltávolításukat és a probléma kezelését szakemberekre bízta.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint a penészes lakás egyáltalán nem játék: bőrkiütéseket, köhögést, tüsszögést, torokfájásig okozhat. Ennél súlyosabban érinti azokat, akik asztmától, allergiától szenvednek, valamint azokat, akiknek tüdő – vagy immunhiányos betegségük van.

A penész általában könnyen felismerhető – a falakon foltok láthatók, doh szag van –, ám nem ritka a rejtett eset sem, amikor egyáltalán nem látványos a jelenlétük. Mint mindig, most is a megelőzés a fontos: a lakás beltéri páratartalma soha ne haladja meg a 60 százalékot, amit erre alkalmas mérőműszerrel könnyen ellenőrizhetünk. Szellőztessünk sokat, használjunk páramentesítőt, ha szükséges, nyissuk ki az ablakot zuhanyzás, főzés közben.

 

forrás: GMA