Silvia Colloca olasz séf megosztotta a legnagyobb hibákat, amelyeket elkövethetünk, ha spagettit akarunk készíteni. A legtöbben olajat tesznek a főzővízbe, összetörik a tésztát, hogy beférjen a fazékba. Mind hiba, ugyanis nem így kell készíteni a spagettit. Az olaszok másképp csinálják. Íme:
Soha ne törd össze!
Az olasz séf elárulta, hogy a spagettit soha nem szabad összetörni főzés előtt, mert a hosszú tésztáknak könnyedén kell forogniuk a villa körül. A tészta jobban képes megtartani a szószt, ha nem törjük össze.
Olajat a vízbe? Soha!
Bár sokan azt feltételezik, hogy az olaj hozzáadása a főzővízhez segít megakadályozni, hogy a tészta összetapadjon, Silvia szerint ez a módszer valójában semmit nem ad hozzá a főzéshez. Sőt. „Az olaj a víz tetejére úszik, így teljesen használhatatlanná válik, majd amikor lecsöpögteted a tésztát, az olajos bevonat megakadályozza, hogy a szósz megfelelően megtapadjon rajta” – magyarázta.
Silvia szerint az a trükk, hogy a tésztát egyszerűen sós vízben főzzük meg, és főzés közben néhányszor megkeverjük.
Soha ne főzz tésztát alacsony hőfokon!
A tökéletes al dente tészta főzéséhez forrásban lévő vízre van szükség. „Soha ne főzzük a tésztát alacsony hőfokon, különben ragadós lesz” – mondta. Lobogjon, forrjon a víz. Silvia hozzátette: „Ökölszabály, hogy az al dente azt jelenti, hogy a tésztát egy-két perccel rövidebb ideig kell főzni, mint ahogy azt ösztönösen gondolnánk.”
A főzővíznek sósnak kell lennie, mint a tenger – körülbelül 7 g sót literenként -, és nagy buborékokkal kell forrnia, mielőtt beletesszük a tésztát.
Ne öblítsd le hideg vízzel
Andrea Tranchero olasz séf szerint az egyik legnagyobb hiba, amit az otthoni szakácsok elkövetnek, hogy a túlfőtt tésztát hideg vízzel öblítik le. „Ez csak kimossa a tésztán lévő keményítőt, ami abban segít, hogy a kész étel selymes és sima legyen”– magyarázta.
És végezetül: a tésztát és a szószt együtt kell főzni egy serpenyőben – és nem utólag rámerni –, így foga magába szívni a spagetti a szószt.