Család

Így hatott Amanda Seyfried gyerekkori szorongása arra, hogyan neveli gyermekeit

Szeretné, ha gyerekei tudnák, hogy bármit is érezzenek is, azzal fordulhatnak hozzá.
2023. Május 15.
(Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/Contributor/Getty Images)

Amanda Seyfried a Today.com-nak adott interjút, amiben többek között szó volt új Broadway-szerepéről a „Thelma és Louise” új zenés feldolgozásában, és legjobb barátnőivel indított új gyermekmárkájukról, aminek az első projektje beltéri, fenntartható játszóházak gyártása.

A színésznő szerint ezek segíthetnek egy kicsit „visszaszerezni” a szülőknek az otthonukat a játékok rengetegétől. „A ház időnként szemétteleppé válhat, és a magam, a lelki világom nevében beszélve én szeretnék némi békét érezni, és azt, hogy ez még mindig az én házam is” – mondta el a színésznő.

Seyfried beszélt arról is, hogy számára fontos az önmagával való foglalkozás is. „(A szülőség) eltölti az életedet egy annyira csodálatos módon, de ez nagyon sok munka is, és nagyon kevés hely marad a régi életednek” – mondta el a színésznő, aki szerint ezért fontos a személyes önrendelkezés érzésének fenntartása.

„Én ezt nem tekintem önző szülőségnek. Úgy tekintek erre, mint valakire, aki teljes, egész akar lenni a gyerekei számára, mert a gyerekek teljes értékű szülőket érdemelnek” – tette hozzá.

A saját gyerekkori kihívásaira, köztük a szorongásra és OCD-re (obszesszív-kompulzív zavar, kényszerbetegség) tekintettel a színésznő elmondta, hogy nem akarja, hogy gyermekei azt a fajta félelmet tapasztalják, amit ő.

„Amikor tizenhárom éves voltam, egy egész nyáron át nem tudtam aludni éjszaka, mert nem beszéltem a szorongásaimról. És nem tudtam, hogy tudok [beszélni róluk]” – magyarázta Seyfried, aki az OCD-vel kapcsolatban is hasonló érzéseit fejezte ki. „Ha tudtam volna, hogy OCD-m van, képesnek éreztem volna magam azokra a dolgokra, amelyekre nem éreztem… nem éreztem úgy, hogy beszélhetek [róla]” – mondta a színésznő.

Ennek kapcsán elmondta, hogy saját gyerekei nevelésénél szeretné, hogy tudják, hogy kimondhatnak bármit, amit akarnak. „Azt szeretném, hogy a gyerekeim tudják, hogy jöhetnek hozzám, függetlenül bármitől. Ha zavarban vannak, félnek, szoronganak, izgatottak, bármit is éreznek, ha egy kicsit kiengedik, az felszabadító” – tette hozzá.

Seyfried azt is elmondta, hogy ez számára is hasznos. „Olyan érzés, mintha egy madár lettem volna, akit a szülőség engedett volna ki a kalitkából, és úgy nevelem magamat is, hogy terápiára járok.”

A színésznő 2017-ben házasodott össze Thomas Sadoski színésszel, akivel két gyermekük van: a hatéves lányuk Nina, és kétéves kisfiuk, Thomas.