Család

Amik korábban extrémnek tűntek, már teljesen beépültek a köztudatba – ezek most a legnépszerűbb táborok

A tizenegy hetes nyári szünetben fejtörést okozhat, hogy hogyan oldjuk meg a gyerekfelügyeletet. A táborozás jó alternatíva lehet a szünidő egy részére, legyen szó napközis vagy ottalvós verzióról. Persze a dolog nem olcsó...
2023. Május 16.
táborozó gyerekek
(Kép forrása: Getty Images)

Egyelőre pontos adat még nincs arról, hogy hányan jelentkeztek idén táborokba, azonban a február közepén indult előfoglalási szezon óta azt a dinamikát látják a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál szakemberei a jelentkezésekben, mint a tavalyi év azonos időszakában. Tavaly rekordszámú, több mint 225 ezer gyerek táborozott legalább egy hetet a vakáció ideje alatt, tudtuk meg a portál vezetőjétől, Tóth Bélától.

Akár nyolc tábor egy nyáron

Nagyon sokan mennek egy hetet táborozni, de vannak ”táborhalmozók” is, akik akár öt-hat, egyes esetekben hét-nyolc tábort is beiktatnak a nyáron. „Azt szoktam javasolni a szülőknek, hogy ha van rá lehetőségük, hogy több tábort foglaljanak, akkor legalább két-három nap teljen el kettő között, hogy egy kicsit “újratöltsön” a gyerek, legyen ideje feldolgozni az élményeket, és ismét örömmel tudjon elindulni” – javasolta Tóth Béla, aki elmondta, hogy idén az áremelkedés ellenére látnak akkora keresletet, mint tavaly, noha az infláció a táborokat sem kerülte el. „Azok a költségek, amelyek a táboroztatónál jelentkeznek, mint például a gyerekek étkeztetése, a bérleti díjak, a múzeumi, a strand- vagy az állatkerti belépők költsége, mind növekedtek, és ennek hatására 10 és 20 százalék közötti áremeléssel kalkulálhatnak a szülők” – tette hozzá.

A jelenlegi előzetes adatok alapján ez azt jelenti, hogy a napközis táborok – amiken reggeltől délutánig vesznek részt a gyerekek, hétfőtől péntekig – átlagára 45 ezer forint lesz idén, míg az ottalvós táboroknál – melyek jellemzően öt-hét, esetleg tíz napig tartanak – az átlagos költség nagyjából 70 ezer forint. Az árolló azonban nagyon széles a piacon. „Van olyan ottalvós táborunk például, ami 32 ezer forintba kerül egy hétre, és imádják a gyerekek. De van olyan is, ami több mint 300 ezer forint egy hétre” – tudtuk meg a szakértőtől, aki azt is elmondta, hogy ez utóbbi egy idegen nyelvi tábor, anyanyelvi pedagógusokkal, négycsillagos szállodában.

A két szélsőség között pedig különböző árkategóriákban vannak lehetőségek. „Azt szoktam javasolni, hogy ha lehet, akkor ne csak ár alapján, hanem ár-érték alapján válasszunk tábort. Attól lesz értékes egy vakációs lehetőség, hogy minél több aktív programja van, minél több élmény és impulzus éri a gyerekeket, akkor fogják igazán jól érezni magukat” – javasolta Tóth Béla.

Tábor mini brókereknek

Ezen a területen is minden évben megvannak a slágerek. „Az idei esztendőben azt látjuk, hogy az angoltáborok, a sporttáborok, a kalandtáborok, illetve a katonai táborok a legnépszerűbbek, ezekre foglalnak a legtöbben” – mondta a portál vezetője. A témák tekintetében pedig széles a kínálat. Létezik tanyás gazdatábor, görkorcsolyatábor, robotikatábor, kiképzőtábor, dróntábor, horgásztábor, de még olyan vakációs lehetőség is van, ahol brókernek, tőzsdecápának lehet tanulni. „Nem nagyon van már téma szerint olyan, ami felkelti a gyerekünk érdeklődését és ne találnánk rá tábort” – tette hozzá a szakértő.

Ez a piac kimondottan innovatív, minden évben kitalálnak valamilyen újdonságot is. „Nem működik már az, hogy evezős tábort csinálunk húsz éve, és attól kezdve ez ugyanolyan jó lesz most is. E mellé kell valamilyen pluszélményt beépíteni a programba, mint például egy Xbox-bajnokságot, vagy bármi olyan dolgot, ami előző évben nem volt” – magyarázta Tóth Béla.

Új kihívás, hogy egy tábornak érdemi alternatívát kell nyújtani a mobiltelefonra, a kütyükre. „A legnagyobb változás az, hogy olyan táborok, amelyek mondjuk négy-öt évvel ezelőtt még extrémnek tűntek, már teljesen beépültek a köztudatba. Például a katonai táborok a négy legnépszerűbb téma között vannak – ezek néhány éve még különlegesnek tűntek.” De van már olyan program is, amelyen a legelejétől a legvégéig megrajzolnak és létrehoznak egy 3D-s animációs filmet. De nem mindennapi az a katonai tábor sem, ahol nem egyhetes, hanem egyhónapos a turnus. 

Idén már olyan táborok is vannak, amelyek két-három éves gyerekeket is várnak. „Ezek természetesen napközis táborok, és nagyon hasonlít a felépítésük a bölcsődei, óvodai felügyelethez. Ezek azért jelentek meg, mert az óvodákban és bölcsődékben is van nyári szünet, ami öthetes. Aki nem szeretné ügyeletes intézménybe küldeni a gyermekét, annak ezt az öt hetet is meg kell tudni oldani, ami ugyanúgy nem kis feladat, mint a tizenegy hetes iskola szünet” – magyarázta a szakértő.

Tud már nélkülünk aludni?

Felmerülhet a kérdés, hogy hány éves korban menjen napközis helyett ottalvós táborba a kicsink. „A korosztályi besorolás elsősorban egy iránytű, de emellett szerintem sokkal fontosabb az, hogy a gyermekünk érettsége mit diktál” – mondja Tóth Béla. „Van például egy olyan nyolcéves kisfiú, aki idén harmadik alkalommal fog ottalvós táborba menni. Emlékszem rá, mert amikor három évvel ezelőtt az első jelentkezést leadták, én hívtam fel az anyukát, hogy rossz helyre jelentkeztek, mert az egy ottalvós tábor, és ötéves a gyermek. De az édesanya elmondta, hogy meg van őrülve a gyereke, hogy márpedig ő ide akar menni. A tábor után is felhívtuk, és az anya elmondta, hogy a gyereke nagyon-nagyon élvezte – és azóta is ottalvós táborozik. Viszont vannak olyan tizenkét-tizenhárom évesek is, akik napközis táborba mennek, mert inkább otthon szeretnének aludni.”

A döntéshez próbáljuk lehetőleg objektíven felmérni, hogy a gyermekünk érett-e arra, hogy ottalvós táborba menjen, például meg tud-e küzdeni a honvággyal, össze tudja-e csomagolni a holmiját. Nem érdemes rákényszeríteni ezt, mert ”már elég nagy ehhez”, de az sem jó, ha a szülői félsz miatt nem engedjük el, pedig ő már készen állna erre. „Amikor tábort keresünk, a legfontosabb dolog az, hogy legálisan működőt válasszunk – azaz egy alapítvány, egy egyesület, vagy egy vállalkozás legyen az üzemeltető. Ez azért fontos, mert tőlük elvárhatjuk, hogy betartják az egészségügyi és biztonsági szabályokat, és hogy minden olyan szolgáltatás – mint például az étkezések száma, vagy a programok –, amit meghirdettek, meg is valósuljon. Tavaly sok visszajelzést kaptunk szülőktől, hogy olyan illegális táborokat választottak, ahol aztán a négy étkezés helyett csak kettőt kaptak a gyerekek, vagy csak egy büfében vásárolhattak, ahol például egy darab nyalóka 1800 forintba került, és így tovább. Az ilyen átverős helyeket célszerű lenne elkerülni, hogy tényleg arról szóljon a vakáció, amiről kellene: hogy amíg a szülő dolgozik, addig is jó helyen van a gyerek, és kikapcsolódást nyújt a tábor. Mi ebben annyit segítünk , hogy az összes nálunk elérhető táborturnust egyesével ellenőrizzük, és a programokra is ránézünk, hogy szakmai szemmel rendben vannak-e. Ha máshol keresnek tábort, olyan helyet válasszanak, ahol kapnak számlát az előlegről, és kötnek egy megállapodást a szervezővel – ez lehet maga a jelentkezési lap is, amiben szerepel, hogy mennyit fizetnek, és ezért az összegért milyen szolgáltatásokat kapnak.”