Sokan átmossák a tésztát, miután megfőtt. A hideg víz alatti öblítés a legtöbb esetben azonban nem jó ötlet, mert ezzel lemossuk a tésztán lévő ragacsos keményítőréteget, és így a szósz kevésbé fog tapadni rá, írja az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában, a német ÖkoTest cikkére hivatkozva.
Tésztasaláta készítésekor ugyanakkor érdemes leöblíteni a tésztát, mert ennek hatására a tészta gyorsabban hűl és nem lesz annyira ragadós sem. Azokat a tésztákat is célszerű vízzel átmosni, amelyeket csak később tervezünk elfogyasztani, így ugyanis kevésbé fog összeállni a tárolás során.
Arra is adtak néhány tippet, hogy hogyan előzzük meg az összetapadást:
- Ne spóroljunk a vízzel, a tésztát nagy fazékban, bő vízben főzzük meg úgy, hogy 100 g tésztára 1 liter víz jusson!
- Főzés közben rendszeresen keverjük meg a tésztát!
- Ne adjunk olajat vagy vajat a tésztafőző vízhez!
- A tésztát lehetőleg csak félkeményre (“al dente”) főzzük!