Máj (Kép forrása: Getty Images)
Máj – A belsőségek jó B12-források, a marhamáj az egyik legjobb forrása ennek a vitaminnak. Egy nagyjából 114 grammosnyers adagban 67 mikrogramm található ebből a vitaminból. A marhamáj emellett jó forrása az A-vitaminnak, más B-vitaminoknak, a vasnak, a réznek és a kolinnak is.
Fotó megosztása:
Szardínia (Kép forrása: Getty Images)
Szardínia – A szardínia szintén nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, egy csészényi (150 gramm) adagban az ajánlott napi mennyiség több mint 500 százaléka megtalálható. Egy 85 grammos adagban 7,6 mikrogramm. Emellett a szardínia az omega-3 zsírsavak remek forrása is.
Fotó megosztása:
Marhahús (Kép forrása: Getty Images)
Marhahús – Nemcsak a marhamáj, de a marhahús is gazdag B12-ben: 85 grammban 2,4 mikrogramm található. Emellett a marhahús B2-, B3- és B6-vitamint, valamint szelént és cinket is tartalmaz.
Fotó megosztása:
Lazac (Kép forrása: Getty Images)
Lazac – A lazac is egy zsírosabb hal, ami szintén tartalmaz B12-vitamint – egy 85 grammos adagban 2,6 mikrogramm található. Emellett gazdag fehérjében, más B-vitaminokban, szelénben, B3-vitaminban, és kiváló omega-3 forrás.
Fotó megosztása:
Tonhal (Kép forrása: Getty Images)
Tonhal – A halak közül érdemes említeni a tonhalat is, amiből egy 85 grammos adagban 2,5 mikrogramm B12-vitamin található. Emellett van benne D-vitamin, vas, szelén és jód is, és szintén remek forrása az omega-3 zsírsavaknak.
Fotó megosztása:
Tej (Kép forrása: Getty Images)
Tej – Egy csésze tehéntejben 1,3 mikrogramm B12-található, emellett A-vitamint, kalciumot, magnéziumot és fehérjét is tartalmaz.
Fotó megosztása:
Joghurt (Kép forrása: Getty Images)
Joghurt – A tejtermékek közül a joghurt 170 grammjában 1 mikrogramm B12-vitamin van. Emellett tartalmaz kalciumot, B2-vitamint, foszfort és jódot is. A görög joghurt fehérjében gazdagabb, mint a sima változat. A legtöbb joghurt probiotikumforrás is.
Fotó megosztása:
Sajt (Kép forrása: Getty Images)
Sajt – A különböző típusonként változik a sajtokban lévő B12-mennyisége. Például 40 gramm cheddar 0,5 mikrogramm B12-vitamint tartalmaz, 9 gramm fehérjét és található benne kalcium is. Hasonlóan más keménysajtokhoz, mint például a parmezán. Az ementáli sajt nagyjából 30 grammjában 0,9 mikrogramm B12 van.
Fotó megosztása:
Tojás (Kép forrása: Getty Images)
Tojás – Egy egész tojás 0,5 mikrogramm B12-vitamint tartalmaz, emellett 6 g fehérjét, van benne A-vitamin és más B-vitaminok is, és kiváló kolinforrás.
Fotó megosztása:
Nori (Kép forrása: Getty Images)
Nori – A növényi ételek közül magasabb B12-forrás a nori, az a tengeri algából készült lapocska, ami többnyire a sushi tekercsekről lehet ismerős. A tanulmányok szerint nagyjából 4 gramm nori 2,4 mikrogramm B12-t tartalmaz.
Fotó megosztása: