Család

Új könyvvel folytatódik Bartos Erika Brúnó-sorozata

Mit néznél meg Budapesten, ha csak néhány napod volna a városjárásra? Brúnó szuper idegenvezetőtök lesz, ha felkerekedtek!
2023. Szeptember 22.
Brúnó bemutatja Budapestet

Bartos Erika, az építészmérnök végzettségű meseíró, akit a legtöbben Bogyó és Babóca sorozatáról ismernek, új könyvében gyerekszemmel mutatja be a főváros legszebb részeit az olvasóknak.

Budapest, a magyar főváros 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesítéséből. Ennek 150. évfordulójára született ez a könyv, mely tömör válogatást nyújt a hatkötetes Brúnó Budapesten sorozat fejezeteiből.

Brúnó „anyukája”

Bartos Erika, a Pro Familiis-díjas meseíró könyvei békés szigetet jelentenek a mai rohanó világban, sok más mellett különlegességük, hogy a meséket maga a szerző illusztrálja.

Művei a hazai könyvtárak legkölcsönzöttebb kötetei között szerepelnek, verseit több zenekar megzenésítette, klasszikus gyerekkari kórusművet is komponáltak szövegeire.

Bartos Erika

A töretlen sikerű Bogyó és Babóca-könyvek meséivel kelt életre tízéves csend után a magyar diafilmgyártás, majd e történetekből rajzfilm is készült – ez volt a rendszerváltás után az első magyar animációs mesesorozat.

Közismert mesesorozatai mellett számos – a nyilvánosság számára kevésbé ismert – könyvet készített súlyos betegségben szenvedők segítésére: daganatos, leukémiás, szervátültetett, szívbeteg, autista és fogyatékkal élő gyerekek mindennapjait feldolgozva, minden bevételről lemondva.

Hiánypótló karitatív köny­veiért, sokrétű jótékony tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült, a Máltai Szeretet­szolgálat és a Vöröskereszt oklevelét is átvehette, majd 2017-ben a Csillagbusz című kötetért az Év Gyermekkönyve díjat kapott. Művei több nyelven megjelentek, munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal értékelték, majd 2018-ban Janikovszky Éva-díjban részesült.

Tudtad?

A Brúnó-sorozat, melyben a szerző Budapestet és a Balaton vidékét mutatja be, 2022-ben az építészszakma elismerésének jeleként kiérdemelte a Siva­tagi ­Kőrózsa Díjat, melyet a 19. Nemzetközi Építész-kongresszuson ­adtak át.

Nyitókép: Móra Kiadó