Család

BKK: Melyik felnőtt- és diákbérlettel érdemes utazni Budapesten és az agglomrációban?

Melyik bérletet éri meg leginkább megváltani most?
2024. Március 20.
(Kép forrása: Getty Images)

Ahogy arról korábban mi is írtunk, március 1-től olcsóbb lett a havi teljes árú Budapest bérlet ára, a helyközi közlekedésben pedig kiterjesztették a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét a 14 év alattiakra is. Szintén változás a hónap eleje óta, hogy a Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet már a BKK járatain is elfogadják.

A BKK most egy közleményben öt pontban összegyűjtötte a nemrég bevezetett kölcsönönös bérletelfogadás és az új tarifarendszer bevezetésével kapcsolatos gyakori kérdéseket, köztük azt, hogy kinek melyik bérlettípussal éri meg a legjobban utaznia.

Milyen felnőtt és diák bérletet válasszunk?

A felnőtt bérletek tekintetében amennyiben valaki rendszeresen csak Budapesten belül utazik, akkor a március 1-től olcsóbb Budapest-bérletet éri meg választania a BKK szerint, aki pedig rendszeresen utazik az agglomerációban is, annak a Pest vármegyebérlet a legjobb választás. Annak, aki kisgyermeket nevel és rendszeresen közlekedik csak Budapesten belül, a kisgyerekes Budapest-bérletet érdemes választania.

A diákok 14 éves korig ingyenesen utaznak országszerte. Ha elmúltak 14 évesek, a nappali vagy esti tagozatos tanulóknak a kedvezményes Pest vármegyebérlettel éri meg utazni, míg a levelező tagozatosok – ahogy eddig is – teljes árú bérlettel (Budapest-bérlettel, Pest vámegyebérlettel vagy országbérlettel – aszerint, hogy hol közlekednek leginkább) tudnak utazni.

A nyugdíjas bérletekkel kapcsolatban érkező kérdések alapján a közlemény azt írja, hogy azok a 65 év alattiak, akik ellátottak utazási utalványára jogosultak, idén március 1-jétől ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, továbbá 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak vármegye- és országbérletet. Így egy Budapesten kívül élő, ellátottak utazási igazolványával rendelkező nyugdíjas tehát díjmentesen juthat el az agglomerációból a fővárosba, Budapesten belül pedig a kedvezményes vármegyebérletet célszerű választania a helyi közlekedés használatához. Aki aktív korúak ellátására jogosult, annak nyugdíjas Budapest-bérlettel éri meg utazni, 65 év felett pedig továbbra is díjmentesen lehet közösségi közlekedni országszerte.

Az új tarifarendszerrel díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik most 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben – a helyi közlekedést korábban is díjmentesen volt a számukra. Emellett nem kell menetjegyet váltaniuk többek között a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban, illetve a fogyatékossági támogatásban részesülő, a gyógypedagógiai intézményekben és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak A jogszabályban leírt esetekben a kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak.