Gyerek

Márciustól ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben a 14 év alattiak

A 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét kiterjesztik a 14 év alattiakra is.
2024. Január 09.
(Kép forrása: Getty Images)

Március 1-től ingyen utazhatnak a 14 év alatti gyermekek a helyközi közlekedésben – írta bejegyzésében a Kormány a Facebook-oldalán, amit az Eduline szemlézett.

Ahogy arról az MTI is ír, március elsejétől változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek – jelentette be az építési és közlekedési miniszter kedden Debrecenben tartott sajtótájékoztatón.

Lázár János hozzátette, új napi kedvezményes jegyet is bevezetnek: a vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy pedig 4999 forintba fog kerülni, és korlátlanul felhasználható a MÁV és a Volán összes járatán.

Jelezte azt is, hogy az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg március 1-jétől, és valamennyi 50 százalékos kedvezményes utazásra jogosít majd.

A 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét kiterjesztik a 14 év alattiakra is, a 14 -25 év közöttiek, ha nem vesznek bérletet, 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak csakúgy, mint a közszolgálatban – oktatásban, egészségügyben – dolgozók, amennyiben regisztrálnak a kedvezmény igénybevételére – ismertette a részleteket.

Jelezte azt is, hogy a 65 év alatti életkorú nyugdíjasok kedvezményesen vásárolhatnak vármegye-, illetve országbérletet, az eddig 90 százalékos kedvezménnyel utazóknak szintén ingyenes lesz a közlekedés a MÁV és a Volán járatain az országban.

A fővárosban 2021 óta ingyenes a közösségi közlekedés 14 éven aluliaknak

Ahogy arról korábban írtunk, a fővárosban a 14 éven aluliak jelenleg is ingyenesen vehetik igénybe a közösségi közlekedést – ezt 2021 szeptember elején vezették be. Az ingyenes utazásra a BKK járatain jogosult minden 14 éven alatti, tanulói jogviszonnyal rendelkező, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek, fiatalok annak a tanévnek az utolsó napjáig vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik.

Forrás: eduline.hu, MTI