Gyerek

Jár a gyereknek ülőhely a buszon?

Elszaporodott az a gyakorlat, hogy a gyerekeknek ülve kell utazni a különféle járműveken, heti rendszerességgel jelennek meg posztok, videók felháborodott szülőktől, mert nem adták át gyereküknek az ülőhelyet.
2023. Március 03.
Két lány keze, ahogy kapaszkodnak a buszon
Kép: Getty Images

Ha az, hogy a gyereked nem kapja meg az általa preferált ülőhelyet, a legrosszabb dolog, ami aznap történik, tekintsd magad nagyon-nagyon kiváltságosnak – írja Nama, sydneyi édesanya a kidspot.com-on megjelent cikkében. Azt is írja, úgy tűnik, sok szülő gondolja úgy, hogy a gyerekének jár az ülőhely és másoknak át kell azt adni, sőt, sokan nem is várják meg a felajánlást, felszólítanak másokat, hogy adják át a helyüket a gyereküknek.

Hol azért, mert a repülőn az ablaknál akar ülni a gyerek, de nem odaszól a jegye. Hol azért, mert fáradt, mert nem akar állni, mert kicsi, és a sort folytathatnánk.

A cikk szerzője megemlít egy esetet, amikor egy anya azzal a céllal csinált egy TikTok-fiókot, hogy kitegyen arról egy videót, hogy kisfia a vonat padlóján guggol, mert nem volt ülőhelye. Az anyát megdöbbentette, hogy senki nem adta a helyét a gyerekének.

@blackfoxg #duet with @kelly This Karen moaning about no one giving their child a seat #Karen #hiddendisabilities #train #uk ♬ original sound - kelly

Egy másik esetet is felidéz: egy anya megkért egy kerekesszékes férfit a buszon, hogy menjen arrébb, hogy ő és a lánya le tudjanak ülni. A férfi nem ment arrébb, az anya pedig felháborodott, hogy a gyereknek állnia kellett, mert ez kényelmetlen és fárasztó.

De valóban jár a gyereknek ülőhely, csak azért, mert gyerek? Ugyanabba a kategóriába esik, mint a várandós kismama vagy az idős ember?

Ha az utazás biztonságát nézzük, akkor természetesen számít a gyerek életkora, azonban amíg nem képes rendesen kapaszkodni, addig babakocsiban, hordozóban utaznak általában. Egy nagy óvodás már képes arra, hogy megfelelően kapaszkodjon és arra is, hogy álljon néhány megállónyit. Iskolás kortól pedig nem is lehet kérdés, hogy megugorja ezt a feladatot egy gyerek. Nyilván kényelmesebb, ha a gyerek ül az utazás alatt (a szülőnek is!), főleg, ha több kisgyerekkel utazik egy felnőtt, de a többség szerint nem jelenthető ki, hogy az utasoknak illik vagy pláne fel kell állniuk automatikusan, ha gyerek száll fel a járműre.

A cikk szerzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a szülőknek ez a jogosultságérzése azért ijesztő, mert olyan gyerekeket nevelnek (és olyan példát mutatnak), akik felnőve valószínűleg pont ilyen szülők lesznek, akiknek és a gyerekeiknek minden jár. Te mit gondolsz erről az álláspontról?

Forrás: kidspot.com.au