Gyerek

10 tipp – Így utazz nyaralni a gyerekkel!

A nyaraláshoz tartozó legkellemetlenebb procedúra a bőröndökbe pakolás, utána már csak utazni kell. Ha viszont a vakációra a gyerekekkel indulunk, nem árt, ha előre felkészülünk, hogy ez az utazás minél zökkenőmentesebb legyen.
2014. Július 21.

Gyerekkel utazni, pláne többel egyszerre, nem egyszerű. Most csokorba gyűjtöttünk néhány jó ötletet, amivel a több órás utazást élvezetesebbé tehetitek a kicsiknek és nagyobbacskáknak egyaránt.

1. A pocaklakóknak és a csecsemőknek az a legfontosabb, hogy biztonságban legyenek, az édesanyjuk kényelmesen utazzon, és mindig időben kapjanak enni. Persze ehhez azért szükség lehet néhány dologra, de ha végigolvasod egy korábbi cikkünket, biztos, hogy nem fog semmi sem kimaradni az utazótáskából.

2. Az autózás a kisgyermekek számára általában izgalmas dolog, hiszen amikor kinéznek az ablakon, eléjük tárul az egész világ, és sok a látnivaló. Ha nem utaztok messzire, biztos lehetsz benne, hogy egy órácskát vidáman elnézeget majd a lurkód.

3. Ha hosszabb útra készültök, pakolj be néhány mese CD-t, vagy gyűjtsd ki az mp3-as lejátszódra a gyerek kedvenc dalait. Ha megunná az utazást, és nyűgösködni kezd, akkor az ismert dallamoktól újra megnyugszik, és helyreáll a béke.

4. Jó ötlet néhány egyszerű játékkal előre készülni, hiszen a gyerkőcök figyelmét egy dologgal nehéz hosszú időn át fenntartani. Inkább írjatok egy játéklistát előre, és sorban végigmehettek az összesen az utazás alatt.

5. Ha már nagyobbacska gyerekekkel utazol, érdemes egy játékos feladatlistát készíteni nekik az útra. Figyelniük kell az utat, és feljegyezni, hogy hányszor látnak sárga házat, gólyafészket, zöld autót, bármit, amit együtt kitaláltok az utazás előtt. Nem baj, ha még nem tudnak írni-olvasni, kis ikonokkal jelezheted a papíron, mit kell nézniük, ők pedig strigulákat húznak a képek mellé.

6. A szólánc játékot minden korosztály szívesen játszik. Kicsik esetében elég, ha mindig megadjuk a kezdőbetűt, és a következőnek a szóvégi betűvel kell folytatnia. A nagyobbak feladata, hogy az utolsó szótaggal kezdődjön a következő szó.

7. Iskolásoknak remek feladat a rendszám figyelő játék. A tovasuhanó autók rendszámait figyelve kell keresni értelmes szavakat, vicces rövidítéseket vagy éppen érdekes számsorokat.

8. A közös történetmesélés mindig nyerő, és bármelyik korosztály szívesen játssza. Valamelyik szülő elkezd egy történetet, majd néhány mondat után tovább passzolja a folytatást valakinek. A lényeg, hogy mindenki sorra kerüljön. A nagyobb gyerekeknél annyival lehet nehezíteni a történetet, hogy még egy kulcsszót is mindig hozzárak a mesélő, amit a következő játékosnak bele kell fűznie a sztoriba.

9. Ha hosszabb autóútra indulunk, legyen nálunk valami meglepetés játék. Nem valami óriási dolog, de olyan, amit még nem látott a gyerek. Mesekártya, kisautó, kis jegyzetfüzet. Ezeket a legnehezebb időszakban vehetjük elő, amikor úgy érezzük, hogy már mindent megtettünk.

10. Végszükség esetén jöhetnek a modern kor kütyüjei: a videójáték, mesenézés laptopon, vagy a játék anya okostelefonján. Bár tagadhatatlanul lekötik a lurkók figyelmét, hosszútávon függőséghez is vezethetnek, ezért semmiképp se engedjük, hogy túlságosan hosszú ideig a laptop vagy a telefon képernyőjét bámulja a gyerkőc.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Utazás a gyerekkel: így nem lesz unalmas!
  • Együtt nyaral a család
  • Földön vagy levegőben? – Utazás gyerekkel