Család

Brutálisan erőszakos jelenetet találtak egy mesekönyvben

Sok klasszikus meséről tudjuk, hogy kimondottan durva események történnek bennük, de ez kiverte a biztosítékot sok szülőnél.
2023. Február 13.
ijesztő mese gyerekek
Fotó: Getty

“Érdekes” videót posztolt a TikTokra b.nn2226 felhasználónéven egy édesanya. Mint meséli, férje furcsa nyelvezetre bukkant egy mesekönyvben. A nő részletet is felolvas a „Klasszikus mesék” című mű Kékszakáll herceg meséjéből. Így szól: „Iszonyattal fedezte fel, hogy a mennyezetről lefejezett nők holtteste csüng.”

Érthető módon csodálkozik azon, hogy ilyesmi szerepelhet egy gyerekkönyvben, pláne ilyen felütéssel: Csodaszép altató mesék.

@b.nn2226 Legközelebb Stephen king a ragyogas cimu könyvet olvassuk majd nekik.. az nem ilyen durva.. #nekedbe #miaszarez #fy #foryou ♬ eredeti hang - M.n🌺

 

Nem tudjuk, ki aludna jól egy ilyen jelenet után, de szerintünk még egy felnőtt sem, nemhogy annak a korosztálynak a tagjai, akinek ezt szánták.

A kötetet egyébként a Napraforgó könyvkiadó jegyzi, és 1995-3392 forintért lehet megvásárolni terjesztőtől függően, és ötéves kortól ajánlják. Ezt írják róla: Megújult külsővel, új borítóval jelentkezik az örök klasszikusokat felvonultató sorozatunk, a Csodaszép altatómesék. Andersen meséit mindenki ismeri, s generációk nőttek fel a Grimm fivérek történetein is, míg a klasszikus mesékben Perrault legismertebb írásait gyűjtöttük csokorba. A kötetek az eredeti történetek modern átiratait tárják az olvasók elé.

Modernnek talán modern, de a célnak egyáltalán nem felel meg. Még akkor sem, ha köztudott, hogy sok klasszikus mese tartalmaz erőszakos részleteket, gondoljunk csak a Jancsi és Juliskára vagy a Piroska és a farkasra. De talán nem mindegy, hogy egy-egy jelenetet mennyire plasztikusan írnak le, és az sem biztos, hogy minden mesét be kell válogatni egy ötéveseknek szóló gyűjteménybe.