Család

Csodás könyveket írt a gyerekeknek, pedig szívszorító élete volt a Gőgös Gúnár Gedeon szerzőjének

Varga Katalin lírában és prózában is maradandót alkotott, meséinek, verseinek révén generációk ismerkedtek meg játékos keretek között az olvasás varázslatával és a nyelvtan játékosságával.
2023. Május 05.
Varga Katalin a Gőgös Gúnár Gedeon írója

Könyveit ma is használják az óvodákban és az általános iskolákban, saját gyermekiről, azok barátairól mintázott alakjai ma is élő, szeretnivaló figurák a 21. századi gyerekolvasók számára.

Varga Katalin 1928. március 26-án született Budapesten. Legismertebb művei gyerekirodalmi alkotások: a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában. Gyerekkönyvei mellett azonban felnőtteknek is írt, verseskötetei mellett regényei is megjelentek. 1976-ban József Attila-díjat kapott.

Közgazdásznak készült, kulturális szakember, majd szerkesztőségi munkatárs lett, 1953-tól nyugdíjazásáig a Szépirodalmi Könyvkiadónál dolgozott, ebből több mint egy évtizedet főszerkesztőként.

Varga Katalin könyvei

Első könyve, A megszökött gyerekkor című verseskötet volt 1960-ban, ezt követte a Gőgös Gúnár Gedeon 1962 karácsonyán.

A Gőgös Gúnár Gedeon alapját a szerző olvasási nehézségekkel küzdő fiának készített segédanyagai szolgáltatták, melyet egy kollegája juttatott el a Móra Kiadóhoz. Az anyagokból készült kötet óriási siker lett, mára az 55. kiadásnál tart, míg kötetpárját, az 1968-ban először megjelent Mosó Masa mosodáját a 43. kiadásban olvashatjuk.

Kevesen tudják, hogy Varga Katalin súlyos beteg férje ápolása miatt zárkózottan élt: otthon szerkesztett, az élet eseményeit gyerekei vitték haza neki az óvodából, iskolából, ezért is lettek karakterei – például a Barátom, Bonca, Piskóta szereplői – élő, hétköznapi, mégis az olvasóban sokáig nyomot hagyó egyéniségek.

Alkotásait egy kivételével mind írógépen írta, melyet unokája, a művészi hagyatékát dalfeldolgozásokkal tovább vivő Tarján Veronika, a Veronaki zenekar megálmodója és énekesnője őriz otthonában.

Nyitókép: Fortepan / Urbán Tamás és Móra Kiadó