Család

8 csodaszép mesekönyv a karácsonyról

Mind a készülődést, mind az ünnepi bezárkózást szebbé teszik ezek a kiadványok - kicsiknek és nagyoknak is.
2022. December 02.
konyv karácsony
Fotó: Getty

Karácsonykor minden a meséről, a csodáról szól, mert igen, sajnos a békesség, a szeretet, az elcsendesedés lassan csodának számít őrült világunkban. Az ünnepi megnyugvást segítik azok a gyerekeknek szóló könyvek is, amelyekben a karácsony a téma. Adventkor segítenek a ráhangolódásban, de a feldíszített fa alá is tehetjük őket, ilyenkor az együtt töltött év végi szabadnapokat teszik majd békésebbé. Hiszen nincs ünnepibb, mint a kinti hideg helyett téli estén összebújni a gyerekekkel, és egy forró kakaó mellett elmélyedni a mesék világában. Most olyan műveket válogattunk, amelyeknek valamilyen pluszkülönlegességük is van.

Frauke Nahrgang: Első karácsonyi dalos mesekönyvem


A mondóka, az ének a legközvetlenebb csatorna a kicsik szívéhez. Ez a könyv már akkor segít ünnepi hangulatot varázsolni, amikor a gyerekek még alig beszélnek. Már kétéves kortól ajánlható, lehet együtt olvasni, nézegetni, de főleg énekelni. A kedves történetek között kilenc karácsonyi dal csábít közös muzsikálásra.

Clement C. Moore: Karácsony éjjelén – Térbeli mesekönyv


Egy varázslatos téli éjszakáról szól ez a meseszép kötet, amelynek érdekessége, hogy a térben is megmozdul. A gyerekek megcsodálhatják a rénszarvasokat, az ajándékokkal teli zoknikat és a Mikulás szánját, amely átszeli az éjszakai égboltot. Így talán még inkább részesei lesznek a történetnek: odaképzelhetik magukat a jelenetekbe.

Brigitte Weninger, Eve Tharlet: 24 karácsonyi mese


Ismert és kevésbé ismert karácsonyi és téli történetek – hiszen karácsony közeledtével bármi megtörténhet! Például Manó nagyapó az öreg tölgyfa tövében üldögélve az unokáinak mesél. Holle anyóról, Hópelyhecskéről és persze egy betlehemi istállóról. A várakozás nem is lehetne szebb!

Klasszikusok kicsiknek – Diótörő

Karácsony Diótörő könyv

Karácsony Diótörő könyv

Karácsony csodákkal teli éjjelén egy kislány diótörője életre kel. Lapozd végig ezt a varázslatos könyvet, és izguld végig Marika és Diótörő kalandjait!   2+ éveseknek

Karácsonyi visszaszámláló – Kinyitható adventi naptárral!


Manapság egy átlagos könyvvel már nehéz lenyűgözni a digitális kor gyermekeit, de egy különleges hangulatú, interaktív könyv így is csodákat tehet. A négy színes, forgatható keréknek és a háromoldalnyi, kinyitható adventi kalendáriumnak köszönhetően ez nemcsak egy mesekönyv, de egyben játék is az ünnepi időszakra.

Disney: Adventi mesekalendárium


Ünnepi visszaszámlálás 24 történettel, vagyis minikönyvvel. Nincs is annál hasznosabb, ha képzeletbeli naptárunkban csokoládé és cukorka helyett ünnepi történeteket találunk. Minden napra egyet.  

Csodaváró karácsony


Ha magunk is aktívkodnánk kicsit a sok felolvasás és mesehallgatás után, akkor eljött a színezés ideje. Nagyobb gyerekeknek, ede felnőtteknek is tökéletes kikapcsolódás az ábrák életre keltése, az alkotás, a kreatív időtöltés. Együtt is kipróbálhatjuk – karácsonyig kitartanak a lapok.

Mary Pope Osborne – Karácsony Camelotba

Karácsony Camelot

Jacket és Annie-t meghívják Camelotba, hogy töltsék a karácsonyt a királlyal, a királynéval és a kerekasztal lovagjaival! Ám az örömük nem tart sokáig, mert megtudják, hogy a mesebeli királyságot gonosz varázslat sújtja. Ha nem tesznek valamit, Camelot legendája örökre feledésbe merül. Vajon sikerül teljesíteniük a veszélyes küldetést, amelynek során a leghősiesebb lovagok is kudarcot vallottak? Hozzá tudják tenni a maguk részét a legendához?