Gyerek

Tippek, amelyekkel segítheted a gyermekednek megszeretni az olvasást

Jól tudjuk, hogy nem lehet elég korán kezdeni a babának a felolvasást, és természetesen a későbbiekben is számos pozitív hatása van az olvasásnak a gyerekekre, és segíthet nekik jobban megérteni az őket körülvevő világot.
2022. Január 12.
Tippek, amelyekkel segítheted a gyermekednek megszeretni az olvasást (Fotó: Getty Images)

Van, akinek azonban küzdelmes az, hogy megszerettesse a könyveket, az olvasást a csemetéjével. A mother.ly megosztotta Stephanie Dua, egy korai tanulássegítő startup társalapítójának és elnökének tippjeit arról, milyen aktív és passzív módokon lehet segíteni a gyermeket, hogy megszeresse az olvasást.

Aktív módszerek, amik segíthetnek

  • Felcímkézés. Az utakat, utcákat jelölő táblák, vagy a bevásárló listák olvasásához hasonlóan a házban vagy a ház körül található tárgyak felcímkézése segíthet abban, hogy az olvasását még inkább előtérbe kerüljön a mindennapok során. A szakértő szerint szórakoztatónak találhatják, ezért még azt is ki lehet próbálni, hogy “minket címkézzen fel” a gyermek – például felírunk öntapadós cetlikre testrészeket, mint az orr, és a kisgyerek ezt felragaszthatja az adott részünkre.
  • Családi énekverseny. Időnként játszhatunk családi énekversenyt, amely során a leírt dalszöveget kell követnünk – a szakértő szerint a karaoke igazán jó választás az olyan gyerekek esetében, akiknek sok energiájuk van.
  • Segítsünk nekik, hogy felfedezzék önmagukat a történetekben. Keressünk történeteket olyan karakterekkel, akikhez a gyerekek kapcsolódhatnak. Dua szerint “minél hamarabb fedezik fel a gyerekek, hogy magukat is megláthatják a történetekben, annál izgatottabbak lesznek, hogy olvashassanak”. Próbáljunk a gyermek olvasási szintjének megfelelő könyvet keresni, egy általa kedvelt film- vagy sorozatkarakter alapján. Így tudni fogja, ha könyvben, hogy lesz valaki, akihez kötődhet, és jobban érdekelheti az olvasás.
  • Kezdjük korán. Ha hangosan olvasunk a babának, az segíti a gyorsan formálódó agyát, hogy erős idegi kapcsolódásokat hozzon létre. A szakember szerint ehhez még csak az sem szükséges, hogy gyerekkönyvet olvassunk fel, akár abból a regényből is felolvashatunk, amit mi magunk olvasunk.
  • Tegyük szokássá. Rutinná válhat az esti lefekvés előtti felolvasás, a rendszeres könyvtárlátogatás, a napi családi olvasási idő, a könyvcsere a barátokkal.

Dua szerint az egyik legjobb módja annak, hogy az olvasásra ösztönözzük a gyermeket, ha olvasásban gazdaggá tesszük a környezetet. A szakértő megjegyzi azt is, hogy ugyan nagyon jó, ha a gyermek látja olvasni a szülőket, de a szülők is elfoglaltak, ezért nem szabad nyomást gyakorolniuk magukra. Az olvasást az idő eltöltésének méltó módjaként tiszteletben kell tartani. “A gyerekek sokat tanulnak az értékrendszerünkből, és az, hogy hogyan kezeljük az olvasási időt, sokat mond el arról, ahogyan a gyermekeink a könyvekről gondolkodnak.”

Passzív módszerek, amik segíthetnek

  • Legyenek könyvek a közelükben. Ez valójában semmi mást nem jelent, csak hogy legyenek könyvek a polcokon. Egy két évig tartó globális tanulmány kimutatta, hogy már az otthoni könyvtár puszta jelenléte növelheti a gyermek tanulmányi sikerét, a szókincs fejlődését, a figyelmét és a munkája eredményét.
  • Kapcsoljuk be a feliratot. Még a filmnézést is tehetjük olvasási idővé, ha a feliratozást is bekapcsoljuk.
  • Vigyünk könyvet magunkkal. Az autóban is lehet egy minikönyvtár, ha az ülészsebben tartunk néhány könyvet.
  • Kérjünk olvasási segítséget. Bármiben, ami olvasással jár, kérhetünk segítséget a gyerekeinktől: “Mit is írnak az öblítő flakonján?” vagy “Segítesz nekem ebben a receptben?”.

Forrás: mother.ly