Gyerek

Ajánló: könyvek az ünnepekről, kicsiknek és nagyoknak

Várjuk együtt az ünnepi időszakot a karácsonyról és más, kisebb-nagyobb ünnepekről szóló könyvekkel. Ezekből válogattunk most nektek néhányat!
2023. December 21.
(Kép forrása: Getty Images)

A családhoz hozzá tartoznak az ünnepek – mind a nagy ünnepek, mint a karácsony, a húsvét, mind a közös ünnepek, mint a születésnapok vagy az évfordulók. Karácsony közeledtével most olyan könyveket válogattunk kicsiknek és nagyoknak, amik vagy a karácsonyról és más ünnepekről mesélnek, és amikkel még különlegesebb lehet az ünnepvárás.

(Kép forrása: 21. Század Kiadó)

(Kép forrása: 21. Század Kiadó)

Finy Petra: Almáspite, 21. Század Kiadó, 2023.

Az ovisokat, az iskolásokat, a szülőket és a nagyszülőket is megszólítja Finy Petra Almáspite című könyve, ami a közös ünneplésről, a családi hagyományokról, és főként az együtt töltött idő fontosságáról szól. Mindezeket egy kisfiú, Brúnó és családja szívhez szóló történetein keresztül mutatja meg, akiknek mind van valamilyen vicces hobbija vagy hóbortja, és az ezekhez kapcsolódó érdekes története. A meséket pedig nagyon kedves és szerethető illusztrációk keltik életre.

(Kép forrása: Animus és Central könyvek)

(Kép forrása: Animus és Central könyvek)

Bajzáth Mária: Kerek élet fája, Lampion Könyvek, 2022.

Bajzáth Mária mesepedagógus könyve, a Kerek élet fája a Jeles napok mesekalendáriuma alcímet kapta, és egyfajta öröknaptárként készült, amit évről-évre elővehetünk, készülve a különböző ünnepekre. A gazdagon illusztrált kötete az egyes hónapok ünnepeit a hozzájuk kapcsolódó szokásokon és meséken, mondákon, legendákon keresztül ismerteti meg a gyerekekkel és a felnőttekkel. Érdemes időről-időre fellapozni.

(Kép forrása: Scolar Kiadó)

(Kép forrása: Scolar Kiadó)

Andrea Erne: Mit? Miért? Hogyan? Mini – Mit csinálunk karácsonykor?, Scolar Kid, 2023.

Az ismeretterjesztő Mit? Miért? Hogyan? könyvek „Mini” sorozata a 2-4 éves korosztálynak készült. A nagyobbakat megszólító karácsonyos kötet után már a legkisebbeknek szóló könyv is megjelent az adventi időszakról, a készülődésről és a karácsonyi ünnepkörről. A Mit csinálunk karácsonykor? a korosztálynak ad magyarázatokat, szemléletes válaszokat az ünnepről szóló kérdéseikre.

(Kép forrása: Pagony Kiadó)

(Kép forrása: Pagony Kiadó)

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai, Pagony Kiadó, 2021.

A Hanga régi karácsonyai egyfajta időutazós mese, ami egy hópihe-lány, Hanga szemén keresztül mutatja be a karácsonyt a különböző korokban. A történetek szerint ugyanis Hanga minden évben lehullik a földre karácsonykor, és minden korszakban összebarátkozik gyerekekkel, és megtudja, éppen hogyan is ünnepelnek.

(Kép forrása: Cerkabella Könyvkiadó)

(Kép forrása: Cerkabella Könyvkiadó)

Pehelykönnyű ünnepek ‒ Mesék, receptek, játékok, Cerkabella Könyvkiadó, 2022.

A listánkra felkerült egy olyan ünnepváró kötet is, ami leginkább egy, az egész családhoz szóló könyv. A Pehelykönnyű ünnepek az ünnepi készülődésben, az ünnepekre való hangolódásban segít az év során. Mindezt mesékkel, versekkel, történetekkel, közös játékokkal, kézműves elfoglaltságokkal és receptekkel teszi, amikkel együtt készülődhetünk a különleges napokra.