Család

Lélekmelegítő ital: így készíthetsz chai lattet

A chai latte egy finom, édes, fűszeres, átmelegítő, valódi őszi-téli ital – amit akár otthon is elkészíthetsz.
2025. November 24.

A chai latte egy fekete teás ital, aromás téli fűszerekkel – fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal, szegfűszeggel, ánizzsal, borssal – cukorral és habos tejjel. A fűszereket érdemes egy száraz serpenyőben lepirítani a teafőzés előtt, hogy jobban előjöjjenek az ízek és az illatok. Egy másik fontos alapanyag a fekete tea: a legjobb ehhez a ceylon, az assam vagy az english breakfast tea.

chai latte

(Kép forrása: Getty Images)

Hogyan készítheted el?

Hozzávalók 4 csészéhez:

  • 2 fahéjrúd
  • 8 egész kardamom
  • 4 szegfűszeg
  • 6 egész feketebors
  • 1 egész csillagánizs
  • 2 cm friss gyömbér, vékony szeletekre vágva
  • 3 filter fekete tea
  • 500 ml tej
  • 1–2 evőkanál cukor/barnacukor az édesítéshez
  • egy csipet őrölt fahéj a tálaláshoz

 

Elkészítés:

  1. Pirítsd le száraz serpenyőben a fűszereket, majd tedd ezeket és a gyömbérszeleteket egy teáskannába vagy french pressbe, majd öntsd le 500 ml forró vízzel, és hagyd ázni nagyjából 10 percig.
  2. A tejet keverd össze a cukorral, és melegítsd fel alacsony lángon, amíg a cukor fel nem oldódik, majd habosítsd fel.
  3. Szűrd le a teát, öntsd négy bögrébe, majd mindegyikbe tölts meleg, habos tejet és szórd meg a tetejüket fahéjjal.

 

(via, via)