Család

Ez az előnye annak, ha vannak családi szokásaitok

Miért olyan fontosak a családi szokások, tradíciók?
2023. Január 10.
családi kerti party
Milyen előnyei vannak annak, ha tartunk néhány családi hagyományt, szokást? (Kép forrása: Getty Images)

Minden második pénteken egy közös pizza-vacsorát tartotok? Vagy minden nyári szünetet egy erdei túrával indítotok? Esetleg valamilyen számotokra fontos alkalom kapcsán a tágabb család rendszeresen összegyűlik egy kerti partyra? Lehetséges, hogy eddig bele sem gondoltál, vagy némelyek apróságnak tűnnek, de ezek mind családi tradíciók. Az efféle családi szokások megteremtése és megtartása pedig rendkívül fontos lehet az összes családtagnak.

Legyenek akár nagyszabású szokások, mint például egy rendszeres nagycsaládi nyaralás, vagy akár valamilyen ünnephez kapcsolódó apró hagyományok, nem számít, milyen tradícióról van szó, Dr. Kimberly Parker klinikai szociális munkás, pszichológia doktorandusz szerint mindenképpen erősíti a kötődést, írja a Romper portál.

Ezek olyan szokások, amelyek a családotokra jellemzőek, lehetnek vidámak, ünnepiek, vagy akár komolyabbak is. Bármikor kialakíthattok újakat is, amelyekből szintén tradíció válhat, ha tetszik a családnak. „Sosem késő létrehozni egy családi szokást” – mondta el Parker. „Minden évben, amikor megismétlitek, valami jelentőségteljest és új emlékeket teremtetek.”

A családi hagyományok az adott pillanatokról, egy érzésről, a kapcsolódásról szólnak, valami nagyobb dologról. A családi tradíciók előnye egy nagyobb identitástudat, a családi kapcsolatok elmélyülése és a közösség érzése Dr. Jackie Darby klinikai pszichológus és csoportpszichoterapeuta szerint. „Ezek az előnyök fontosak, mert segítenek formálni az önérzet alapjait.”

Ezek a szokások segíthetnek a családtagoknak abban, hogy kapcsolódjanak egymással, de érzelmi egyensúlyt és következetességet is adhatnak. „A családi hagyományok valami olyat adhatnak a családtagoknak, amire számíthatnak, valamit, amiben hihetnek” – mondta el a portálnak Katie Ziskind holisztikus házasság- és családterapeuta.

Szerinte egy egészséges rutin az, ha valamit azért teszünk, mert évről évre meg szoktuk ismételni. Mindannyian a stabilitásra vágyunk, és ezek a szokások biztonságot nyújthatnak azáltal, hogy tudjuk, bármi történjen is, mindig számíthatunk rájuk, mint a jövő reményének jelére.

A legtöbbünknek az ünnepek kapcsán, a születésnapokkor vannak tradícióink, családi szokásaink, de a családi hagyományokat nem kell csupán az ünnepnapokra, különleges alkalmakra tartogatni. Kipróbálhatjátok, hogy bevezettek néhány hétköznapi szokást is, mint például a következők:

  • közös hétvégi ebéd vagy vacsora
  • családi tehetségkutató
  • közös fagyizás a nyári péntekeken
  • együtt nézni valamilyen kedvelt sportág meccseit
  • heti társasjátékos délután/este
  • közös kirándulás minden hónapban
  • filmnézős délutánok
  • esti mese olvasás
  • közös képnézegetés egy tea mellett

„A hagyományok az egymás iránt érzett szeretetről szólnak” – mondta Parker. „Azok az emlékek, amiket őrzöl, és amiket tovább adsz a következő generációnak, olyan élmények, amiket örökre megőrzöl.”

Forrás: romper.com