Család

Családoktól próbálnak pénzt kicsalni a Fővárosi Állatkert nevében

A Fővárosi Állat- és Növénykert figyelmeztet, hogy álprofillal vertek át sokakat, a károsultaktól sajnos pénzt is sikerült kicsalni.
2023. Május 19.
Állatkerti csalás

Internetes bűnözők próbálnak a gyanútlan felhasználók adataihoz, bankkártyájához és pénzéhez hozzáférni, hogy hivatalos Facebook-oldalunkhoz hasonló, szándékosan megtévesztő profilokkal hirdetnek nyereményjátékot, aminek beígért nyereményét soha senki nem kapja meg, de jogosulatlanul pénzt emelhetnek le az áldozatok bankszámlájáról” – figyelmeztet Facebook oldalán a budapesti állatkert.

Az álprofil kedvelőket és követőket gyűjt az Állatkert nevében, akiket aztán egy ál-nyereményjátékkal próbálnak lépre csalni. A beígért nyeremény persze sosem érkezik meg, de az ajándék postázására hivatkozva bankkártya-adatokat kértek, így sokak számlájáról jogosulatlanul pénzt vettek le.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az állatkert munkatársai hatszáznál több e-mailre válaszolva, illetve kétezernél is több telefonhívást fogadva tájékoztatták azokat, akiket az álprofillal, illetve az ott meghirdetett nyereményjátékkal megtévesztettek: közülük sokan csak tőlük tudták meg, hogy csalás áldozatai lettek.

Az elkövetők, akik ellen természetesen feljelentést tettek, újabb áloldalakat hoztak létre. és május 16-án ott is meghirdették az adathalász ál-nyereményjátékot. „A fentiek alapján úgy tűnik, arra kell berendezkednie mindenkinek, hogy mostantól kezdve állandóan számítanunk kell arra, hogy az Állatkert és a nagyközönség kapcsolatán internetes bűnözők próbálnak folyamatosan élősködni. Annál is inkább, mivel több barátunk, például a Schönbrunni Állatkert, illetve a Lisszaboni Állatkert Facebook-oldalát is hasonló módon hamisítják, hasonló módon próbálnak az emberektől adatokat és pénzt kicsalni” – tudtuk meg a Fővárosi Állatkert munkatársaitól.

Ne hagyd magad csőbe húzni!

Aki bizonytalan abban, hogy melyik is az Állatkert hivatalos Facebook-oldala, az figyelje az URL-t, azaz az internetes címet. A hivatalos oldal címe www.facebook.com/allatkert. Kétség esetén ezt a címet a legjobb „kézzel”, tehát a billentyűzet segítségével betűnként beírni a böngészőprogram megfelelő mezőjébe, mert az egyik, azóta már törölt álprofil azzal is igyekezett megtéveszteni a felhasználókat, hogy az internet címben az „allatkert” szó helyett „alIatkert” (a harmadik betű nem L, hanem I), kihasználva azt, hogy a kis l és a nagy I betűképe alig különbözik).

Nyitókép: Facebook – Főváros Állat- és Növénykert