Család

„Durvábban csinálják, mint mi valaha is” – A szülők nagyobb telefonfüggők, mint a gyerekeik?

Egyre több olyan beszámoló érkezik, amelyben a már felnőtt gyerekek arra panaszkodnak, miszerint szüleik sokkal több időt töltenek el telefonjaikkal, mint ők maguk. Azt mondják, hogy a szerepek megfordultak, és már nekik kell rájuk szólni, hogy tegyék el mobiljukat. Erről szól az nlc friss cikke.
2024. Január 15.
mobilfüggőség
Fotó: Getty

„Ezek a mai fiatalok állandóan a telefonjukat nyomkodják” – hangzott el már számtalanszor az idősebb generáció szájából, legyen szó egy családi ebédről, vagy pusztán azokról, akik a metrón állva bosszankodnak a mai generáción. Sokáig érezhető volt a döbbenet azokon a szülőkön vagy nagyszülőkön, akik még csak ekkor csodálkoztak rá a különböző erőszakot sugárzó videojátékokra, egy új dalszövegre vagy pusztán a két generáció közti technológiai szakadékra. Persze nem csak a meghökkentséget láttuk a szemükben.
Egyfajta fenyegetésként tekintettek a mobiltelefonokra, amely nemcsak a régi szép időket sodorja veszélybe, hanem mindemellett az emberi kapcsolatokat is drasztikusan átalakítja. Ez a szemlélet azonban nagyon úgy tűnik, hogy már a múlté, és ezek a felnőttek is integrálódtak a modern technológia világába, sőt, egyre több gyerek (akik mára már felnőttek vagy fiatal felnőttek) arról számol be, hogy egyszerűen képtelenség hosszabb beszélgetést folytatni szüleikkel, hiszen már nagyobb telefonfüggők lettek, mint ők valaha is voltak. Nagyon úgy tűnik, hogy míg korábban a szülőknek kellett rászólni gyermekeikre, hogy tegyék le mobiljukat, ez a tendencia megfordult. Ez pedig mind a boomer, mind a millenniumi generációra vonatkozik – írja Szászi Csenge az nlc-n.

Napi 5 óra

Már egy 2019-es kutatás során is körvonalazódott, hogy a szülők egyre több időt töltenek el mobiltelefonjaikkal. Egy akkori felmérés szerint a szülők napi telefonnal eltöltött ideje majdnem megegyezik a gyerekek képernyővel eltöltött idejével. Ugyanez a felmérés kimutatta, hogy a kétezer válaszadó szülő felét gyakran a gyermekeik kérték meg arra, hogy tegyék el a telefont. Ez a tendencia pedig az elmúlt évek során sem változott, sőt… Egy másik, 2000 szülő részvételével készült felmérés szerint átlagosan napi 5 órát töltenek a képernyő előtt, és csak kevesebb, azaz körülbelül 4 órányi minőségi időt töltenek gyermekeikkel. Tíz amerikai szülőből pedig 6 elismeri, hogy sokkal több időt töltenek elektronikus eszközeikkel. 

Na de hogy is néz ki ez a gyakorlatban? 

A nyomasztó jelenségről nemrég a Redditen indult el egy beszélgetés, ahol a kommentelők többsége egyetértett azzal, miszerint az elmúlt években egyre nehézkesebb kommunikálni szüleikkel, mivel maximum 1-2 óra tud telefonhasználat nélkül eltelni. „Régen, azaz kb. 10-15 éve mi voltunk azok, akikre rászóltak a szüleink, hogy állandóan telefonozunk, ne nyomkodjuk annyit stb. Most viszont ők azok, akik nem veszik észre, hogy még durvábban csinálják társaságban, mint mi valaha is. Beszéltem erről a jelenségről a barátaimnak is, és teljesen meglepődtem, hogy ugyanez van az ő szüleiknél is” – írta az egyik felhasználó, majd hozzátette azt is, hogy ez sajnos abban az esetben sem változik, ha jelzi a problémát, mivel 5-10 perc múlva ugyanúgy előkerül a telefon. 
Akadt olyan is, aki arról számolt be, hogy anyósa még akkor is a telefon, pontosabban a közösségi média megszállottja, mikor éppen az unokájával tölti idejét. Vagy Messengeren írogat, vagy a 3 éves gyereknek mutogat videókat, amikor éppen nincs ott egyikünk sem. Néha viszont rajtakapjuk.

Technika és “demencia”

Megint egy másik a demenciával kapcsolatos aggodalmait fejtette ki: „Aggasztó. Ez a generáció fog a legjobban szenvedni az elbutulástól. Én már észreveszem az ősökön. Hajlanak a demencia felé. Ha nem telefonoznak, akkor csak a TV megy. Könyvet véletlenül se vesznek elő, pedig régen olvastak. Rejtvényt se fejtenek. Régen még egy csomót kártyáztunk is, most nincs türelmük semmihez. Ha társasozni akarunk, jön az, hogy »öreg vagyok ahhoz, hogy új szabályokat tanuljak«” – persze hangsúlyozta, hogy mindez alól a fiatalabb korosztály sem kivétel, mivel ők nem feltétlen a kommunikáció, hanem sokkal inkább az állandó posztolás miatt lógnak a közösségi felületeken. Véleménye szerint ők inkább azzal vannak elfoglalva, hogy posztoljanak a tökéletesnek tűnő családjukról. 

Hogy mindezt hogyan befolyásolta a covid-helyzet, illetve melyik generáció tagjait mi motiválja, elolvashatod a CIKK FOLYTATÁSÁRA kattintva.