Család

Egy diák 26 évvel ezelőtt palackba zárt üzenetét találta meg egy halász

Egy iskolai projekt része volt a palackba zárt üzenet, amit még 1997 őszén dobtak az Atlanti-óceánba. Most egy francia férfi találta meg, aki meglehetősen meglepődött az üzenet tartalmán.
2023. November 17.
Palackba zárt üzenet
Kép: Getty Images

Hubert Eriau, egy 71 éves halász augusztus 11-én találta meg az üveget a vendée-i Les Sables-d’Olonne-i strandon, Franciaországban, írja a people.com. A levelet 1997 októberében írta Ben Lyons, egy massachusettsi diák.  A palackot egy tudományos projekt részeként dobták vízbe.

Eriau kezdetben nagyon nehezen tudta kinyitni az üveget, amely viasszal volt lezárva. Amikor sikerült neki, akkor elolvasta a levelet, amelyben annyi állt: „Milyen kicsi a világ”. Természetesen dátum is szerepelt az üzeneten, valamint a feladó neve és az iskolája. A halász levélben felkereste az iskolát, akik továbbították a palackban megtalált üzenetet a feladóhoz, Ben Lyons-hoz, akiről annyit tudni, hogy ma már a 30-as éveiben jár és nem az Egyesült Államokban él.

A palackba zárt üzenet ötletgazdája a ma már nyugdíjas Frederic J. Hemmila természettudomány tanár volt, aki a különleges óceáni áramlatokat szemléltetéséhez találta ki, hogy a gyerekek dobjanak palackot a vízbe. Hemmila osztályából más palackos üzeneteket is találtak a világ különböző pontjain, például Grönlandon. „Nagyszerű, hogy a gyerekek ebből tanulhattak az óceánokról és az áramlatokról. Megmutatva, hogy valójában milyen kicsi a világ” – írta közleményében Ben Lyons és családja.