Gyerek

TikTok-sztár tanárok: ez a titkuk

Vicces, izgalmas tartalmak tanároktól, olykor egyáltalán nem csak diákoknak.
2023. Szeptember 02.
Tanár
Kép: Getty Images

Az iskolában uncsi vagy nem érthető a tananyag? Esetleg olyasmi érdekli a gyereket, ami nem szerepel tantárgyként az órarendben? Irány a TikTok és a YouTube. Persze meg is fordíthatjuk a kiindulópontot: ha olyan tanár vagy, akinek nem elég az órai kiteljesedés vagy szívesen segítenél az iskoládon kívüli diákoknak is, akkor a közösségi média felületek vagy videómegosztók kitűnő platformok lehetnek. Talán azért is jó lehet ezeket a tartalmakat figyelemmel kísérni, mert a pedagógusok is tanulhatnak, inspirációt gyűjthetnek egymástól.

Itt van mindjárt Marik Laura, akik ének-zene tanár egy szakképző iskolában. Elképesztő hangi adottságokkal rendelkezik, de az a lazaság és kreativitás, amivel a kamaszokat behúzza az éneklésbe és a közös alkotásba, lenyűgöző:

Ilyen egy osztálykirándulás a tanárnővel:

@lauracoustic Felejthetetlen osztálykirándulásunk pár képben! 😍 Révfülöp, 2023. 11. b és 9. b közös akciója! Köszönjük a helyszínnek, Mindenkinek, aki segített ebben a csodálatos két nap megvalósításában! #foryou #foryoupage #fyp #fypシ #fy #fypage #viral #viraltiktok #fypdongggggggg #magyar #magyartiktok #tanár #tanárok #osztálykirándulás #tiktokhungary #suli #osztályfőnök #budapest #behappy #osztály #viralvideos #viraltiktok #trend #neked #nekedbe #nekedbelegyen #semmelweis #semmelweisegyetem #lol #iskola #osztály #osztálykirándulás #tiktoktanár #tiktoktanárnő #revfulop #balaton #lakebalaton #2023 #nyár #summer #summertime #schooltrip #classtrip #class #elit #elite #11b #9b @_sinkaflower_ @bvarga @Szabó Kitti❤ @Anna🖤 @Hajdu Bálint ♬ dźwięk oryginalny - stejzenka

Szintén TikTokon találkozhatunk Bence bá-val vagyis Meizer Bencével, aki általános iskolai tanító és százezrek követik. Videóiban hétköznapi, általában az iskolával kapcsolatos dolgokat mutat be a tanár nézőpontjából. – A nevelés biztos alapja az érzelmi stabilitás! Valami könyvben olvastam asszem – mondja egyik videójában.

Nagyon érdekesen, pillanatok alatt jutunk el egy matekfeladvány megfejtéséig a RapidMatek videóiban. Zola, akivel nemcsak TikTok-on, hanem YouTube-on is találkozhatunk, olyan lazasággal kalauzol el a számok világába, hogy tényleg érthető lesz minden, amiről eddig azt gondoltuk, soha fel nem fognánk.

Persze itt is fontos a fun faktor, direkt arra törekszik, hogy laza és érthető legyen mindenki számára. Szuperképessége nemcsak a humora, hanem az, hogy kisujjában van a matek: 100 százalékos emelt érettségi sikerességgel büszkélkedhet, és tizenöt év tanítási tapasztalata van.

Maradjunk még a mateknál – hiszen nagy valószínűséggel ezzel a tárggyal akad a legtöbb diáknak problémája. Retkes Péter Youtube-csatornájának elképesztő ereje, hogy több korosztály számára is segít eligazodni a számok között. Alsós, felsős…

…és gimis tananyagot is olyan jól magyaráz el, hogy tényleg nem értjük utólag, mit nem fogtunk fel ebből elsőre.

Maradva a mateknál, egészen kicsiknek szól Gál-Szabó Erika és a Bornemissza Péter Gimnázium YouTube videói.

A tanítónak segítsége is van, így a gyerekek még könnyebben tudnak bevonódni például a 100-as számkör rejtelmeibe. Ezekben a videókban nem a pörgés és humor a lényeg, hanem az, hogy játékosan, mindenféle segédeszközök használatával a gyerekek könnyedén megértsék a matekot.

Majdnem minden videónál – és ezért nem is írtuk egyenként az összeshez – a kommentelők azt írják, hogy mázlisták azok, akiket ezek a tanárok tanítanak, visszatérő vélemény az is, hogy így már érthető a tananyag.

Izgalmas kémiai kísérletekkel, elképesztő rajztechnikával és hatosztályos felvételi előkészítővel is fent vannak tanárok a videómegosztókon, úgyhogy minden korosztály találhat szupersztár-tanárokat szinte minden területen. Böngészésre fel!