Gyerek

Túl sok a beteg tanár, az igazgató a szülőket hívta be órát tartani

Inkább bele sem gondolunk, mi lenne, ha velünk történne hasonló!
2022. Január 26.
Mit gondolsz, te hogy szerepelnél helyettes tanárként? (Fotó: Getty Images)

Olyan sok tanár jelentett beteget az olaszországi Bogliasco, Pieve és Sori nevű városok iskoláiban, hogy az igazgatónak muszáj volt valamilyen alternatív megoldást kitalálnia. Úgy döntött, tesz egy próbát és megkérdezi a szülőket, hogy amíg tovább nem áll a vészhelyzet, beugranának-e helyettes tanárként – az anyukák és az apukák reakciója minden várakozását felülmúlta! Te hogyan döntenél, ha kapnál egy ilyen különleges “meghívást”?

Itthon sem megy ritkaságszámba, hogy a pedagógusok megbetegszenek vagy egy Covid-fertőzött szoros kontaktjaként karanténba kerülnek, így még inkább akadozhat az oktatás gördülékenysége. Olaszországban több óvoda, általános iskola és gimnázium is szorult helyzetbe került, miután annyi tanárt kellett nélkülöznie az intézményeknek, hogy egyszerűen lehetetlenné vált a tanítás. Enrica Montobbio, akinek az irányítása alá több tanintézmény is tartozik, úgy döntött, hogy az ovisok és a diákok szüleihez fordul segítségért.

Természetesen senkit sem köteleztek arra, hogy az osztály elé álljon, önként jelentkezőket vártak, akik éreztek magukban némi elhivatottságot és az idejükbe is belefért, hogy kis időre szakmát váltsanak. A cseppet sem mindennapi kérést az itthon jól ismert Kréta olasz megfelelőjén tették közzé, és a pozitív válaszok egymást érték a rendszerben. Sok szülő biztosította az igazgatónőt arról, hogy rögtön tud kezdeni és nagyon lelkes, mert nagyra értékeli, hogy az iskolákban eddig is erejükön felül teljesítettek a tanárok.

Hamar össze is állt a mozgósítható anyukák és apukák listája, akik örömmel álltak munkába és biztosították az intézményvezetőt arról, hogy a későbbiekben is számíthat a segítségükre. Persze a “munkába állást” és a tanítás megkezdését megelőzte egy kisebb válogatás: előnyben részesítették azokat, akiknek épp nincs munkájuk, és azokat, akiknek a végzettsége és korábbi tapasztalata közel áll a tanári pályához. 

Olyan jól sikerült ez a kezdeményezés, hogy Ligúria mellett Olaszország más régióiban is be fogják vetni, ha a szükség úgy hozza!