Gyerek

Ha kevés diák lesz az iskolákban, szünet is elrendelhető

Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter azt kérte, hogy az iskolaigazgatók kezeljék kellő rugalmassággal a hiányzásokat.
2021. Április 19.
Ha kevés diák lesz iskolákban, szünet is elrendelhető (fotó: Getty Images)

Az Emmi miniszter levélben fogalmazott meg ajánlásokat a hétfői iskolai és óvodai nyitással kapcsolatban. E szerint a miniszter arra kéri az óvodákat, hogy ne vonjanak össze csoportokat, akkor sem, ha kevés a gyerek. A gyerekekkel elsősorban saját óvópedagógusuk foglalkozzon.

Az iskolákban továbbra is mérni kell a gyerekek testhőmérsékletét, használni kell a kézfertőtlenítőket, maszkot viselni és szellőztetni kell. Ehhez az iskolák kapnak fertőtlenítőszereket, és ahol igénylik, oda küldenek új digitális érintésmentes hőmérőket.

Az Emmi azt is kéri, hogy kellő rugalmassággal kezeljék az intézmények a gyerekek hiányzását, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el az iskolaigazgatók. Az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni. Ugyanakkor 250 óránál több hiányzás esetén, amennyiben a tanuló teljesítménye a tanítási év folyamán érdemjeggyel nem volt értékelhető, osztályozó vizsgát kell tenni.

Jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, de “ez nem zárja ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az intézmény” amennyiben erre lehetőség van ” biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára.” Az otthon maradt gyerekeknek a tananyagot minden esetben el kell juttatni.

A hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy válaszolt, hogy amennyiben sok gyerek hiányzik, úgy az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelhet egy iskolában. Más forrásból a lap úgy tudja, hogy ezt azt jelentené, hogy később, szombatonként vagy a tanév végét követően, azaz nyáron pótolnák be az elmaradt tanítási napokat. Erről azonban egyelőre nem nyilatkozott a minisztérium.

Forrás: 24.hu/444.hu