Család

Egyes tankerületi vezetők több jutalmat vittek haza, mint az alájuk tartozó tanárok összesen

Év végi jutalomból és béren kívüli juttatásból is jócskán több jut a tankerület alkalmazottainak, mint a tanároknak.
2022. Október 19.
jutalom
Bőségesen kaptak jutalmat a tankerületnél dolgozók Nyitókép: Getty Images

A 24.hu megvizsgálta a tankerületek éves beszámolóit. (Sajnos a 60 tankerületből 23 egyáltalán nem is tette közzé a 2021-es beszámolóját, így 37 hivatal adatait vették nagyító alá.) Meglepő számokra bukkant a hírportál: kiderült, az ott dolgozók maguk kapcsán nem voltak annyira takarékosak, mint a tanárok vonatkozásában.

A jutalomban sokkal bőségesebb a tankerületeknél

Az összesen 2605 tankerületi alkalmazott jutalmazására és béren kívüli juttatására több pénz ment el, mint a nagyjából 106 ezer iskolai dolgozóra összesen.

Az országos mezőnyben a Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezetői jártak a legjobban: 3 vezető összesen közel 13,5 millió Ft-ot kapott 2019-ben, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó jutalom súrolja a 4,5 milliót. Ezzel szemben az ide tartozó 1722 tanár összesen 84 ezer forintot “zsebelhetett be“.

A Kölcsey Ferenc Gimnázium fölött “regnáló” Belső-pesti Tankerületi Központ vezetője több mint kétszer annyi (1,1 milliós) jutalmat vett fel a 2020-as évben, mint a tankerülethez tartozó 3000 tanár együttvéve. (Ők csak 500 ezer Ft-on osztoztak.)

Szinte minden tankerületi vezető 1-2 milliós jutalommal zárta az évet, de akadt 4,5 milliós summa is. Összesen 11 tankerületben állt az a fura helyzet elő, hogy a tankerületi vezető több jutalmat kapott év végén, mint az alá tartozó tanárok együttvéve.

Cafetériából is több jut

Átlagosan 32 ezer Ft értékű cafetériával egészítik ki a tankerületi alkalmazottak havi bérét. Ezzel szemben a tankerületek 50 százalékánál egyáltalán nem jár béren kívüli juttatás a pedagógusoknak. 

A beszámolókról még több információt találsz a 24.hu-n.

Nyitókép: Getty Images