Gyerek

Hullik a vakolat a gyerekek ebédjébe egy iskolában

Nagyon rossz állapotban van a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola épülete, sok szülő azt fontolgatja, hogy a nem mindig üzemelő fűtés és a hulló vakolat miatt - a színvonalas oktatás ellenére - kiveszi gyerekét az intézményből.
2019. Szeptember 10.
Hullik a vakolat a gyerekek ebédjébe egy iskolában

A tankerület időnként csinál ezt-azt, de jelentősebb felújításra lenne szükség. Az általuk megrendelt szakvélemény szerint  nem balesetveszélyes az épület.

A Zrínyi már évtizedek óta Kecskemét egyik legjobb általános iskolája. Az Indexnek egy név nélkül nyilatkozó szülő elmesélte, hogy azért íratta a gyermekét ebbe az intézménybe, mert ő is ide járt régen, és az oktatás színvonala azóta sem romlott, továbbra is könnyen tovább tudnak tanulni az ide járó diákok.

Az iskola épülete azokban nagyon rossz állapotban van, ezért többen fontolgatják, hogy kiveszik gyermeküket az intézményből. 2011-ben például egy kisgyermekre hullott a vakolat, a szaruhártyája meg is sérült.

Az étkező plafonjáról is hullik a vakolat, az Index forrásai szerint előfordult, hogy a gyerekek ebédjébe is beleesett. A szülők az elmúlt években háromszor is maguk álltak neki leverni a vakolatot, hogy megelőzzék a bajt. Tavalyelőtt két hétig nem volt fűtés az iskolában, a rendszer elavult, a csövek régiek. A szülők vittek be plédeket és hősugárzókat, de még ennek ellenére is volt olyan diák, aki megbetegedett a hideg miatt.

Az elmondások szerint a WC-k és a mosdók borzalmas állapotban vannak, folyamatosan eldugulnak. Emiatt a szülői munkaközösségnek duguláselhárítóként is helyt kellett állnia, hiszen más nem csinálta meg helyettük.

Az áldatlan állapotok miatt a szülők közül többen elgondolkodtak már azon, hogy másik iskolába viszik gyermeküket.

Karbantartás ugyan van az iskolában, időnként toldoznak-foldoznak, de sokkal komolyabb, átfogó felújításra lenne szükség. A szülők ígéretet kaptak a tankerülettől arra, hogy szakhatósági vizsgálatokat csinálnak majd, felmérik, hogy mennyire veszélyes az iskola épületének állapota. Három nappal ezután pedig már meg is jelent a szakértői vélemény arról, hogy az iskola nem balesetveszélyes.

A vizsgálat eredményét közlő tankerületi levél tanúsága szerint azonban a felmérés főként az épület homlokzatának állapotára vonatkozott, pedig az épületnek nem csak ezen a részén vannak gondok.

Az iskolák fenntartása 2013-tól, működtetésük pedig 2017-től nem önkormányzati hatáskör. Helyi értesülések szerint a város vezetése egyébként jelezte már a minisztérium felé, hogy célszerű volna, ha az önkormányzat épületenergetikai beruházásával párhuzamosan megvalósulhatna a teljes rekonstrukció is.

Az Index megkereste a Kecskeméti Tankerületi Központot, ezt a választ kapta a lap a kérdéseire:

A híresztelésekkel ellentétben biztonságos a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola, a balesetveszélyes részeket a Kecskeméti Tankerületi Központ lekerítette, és elkezdte a helyreállítási munkálatokat is. Az épület érvényben lévő tűz-, villám- és érintésvédelmi felülvizsgálatát 2019. szeptember 1-jén újból elvégeztettük. A felülvizsgálat eredménye alapján közvetlen balesetveszélyt okozó hiba nem áll fenn. (…) A fellazult vakolat és a korrodált elemek bontása megtörtént, a tankerületi központ jelenleg a helyreállításhoz szükséges előkészületeket végzi, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a kivitelezői munka. (…) Terveink szerint a homlokzat helyreállítása október végéig elkészül.

Forrás: Index.hu