Család

7 mondat, amivel garantáltan kiborítod az egykék szüleit

Ítélkezni könnyű, csendben maradni nehéz akkor is, ha egykékről van szó.
2022. December 13.
Nő csendre int
Azért mert eszedbe jut, nem feltétlenül kell kimondanod!

Igazán nagy divat manapság beleszólni abba, hogy ki hány gyereket vállal. Van, akiket az zavar, ha egy szülőpár úgy dönt (vagy az életük úgy hozza!), hogy megáll egy gyereknél, de sokszor éri szó a ház elejét akkor is, ha nagycsaládosok bukkannak fel. Ezúttal az egykéket érő idegesítő megjegyzéseket gyűjtöttük csokorba.

1) „Tényleg csak egy gyereketek van?!”

Nem hord a hátán a föld olyan egygyerekes szülőt, aki ne hallotta volna ezt a kérdést jártában-keltében. Alapvetően nem is lenne baj, ha valaki ezt kedvesen kérdezné, de legtöbbször olyan lesajnáló hangsúllyal kerül terítékre, hogy nem lehet nem zokon venni. Sok családban nem a szülők döntöttek úgy, hogy nem vállalnak testvért az elsőszülött mellé, hanem tőlük kívülálló okok miatt alakult így. Ebbe azonban vajmi kevesen gondolnak bele!

2) „Tudod, hogy megfosztod a gyereked a legszebb ajándéktól?”

Semmi kétség nem fér hozzá, egy testvér valóban fantasztikus dolog, de ki mondta, hogy semmi nem érhet a közelébe? A legrosszabb az egészben, hogy ez a kérdés gyakran nem négyszemközt, hanem az egyke jelenlétében hangzik el, így ő valóban a világ egyik legszerencsétlenebb emberének érezheti magát, a szülő pedig a másodperc töredéke alatt semmisülhet meg a gyerek előtt, amiért ilyen „szívtelenül elbánt vele”.

3) „Nem sajnálod, hogy mindig egyedül lesz?”

Hála az égnek a testvér hiánya nem jelent egyet a tökéletes elszigetelődéssel és magánnyal. Attól, hogy valaki egyke (mily meglepő!), még lehetnek barátai, sőt a családban is akadhatnak olyan gyerekek, akikkel remekül megérthetik egymást. Arról nem is beszélve, hogy a felnőttek társasága sem mindig terhes egy gyereknek. Akik komolyan kérdezik ezt az egykék szüleitől, valószínűleg sosem hallottak még olyan testvérpárról, melynek tagjai szóba sem állnak egymással…

Egyke kisfiú a szüleivel

Akár hiszed, akár nem, vannak olyan családok, amik egy gyerekkel teljesek!

4) „Nem gondolod, hogy önzőség egykét nevelni?”

Gyakran megkapják az egykék, vagy még a testvér születése előtt egygyerekes szülők, hogy milyen önzők. A vicces az, hogy ugyanezt azoknak is a szemére vetik, akik egyetlen gyereket sem vállaltak, ami hűen tükrözi, hogy még mindig stabilan tartja magát az a meggyőződés, hogy egy gyerek az nem is gyerek… 

5) „Nem tanul meg osztozkodni, ha nincs testvére!”

Azután, hogy a szülők megkapják, mennyire egoisták, hogy csak egy gyereket vállaltak, általában az következik, hogy a szegény egyke aztán végképp egoizmusra van ítélve. Kicsi korában általában egyik gyerek sem szívesen osztja meg a dolgait másokkal, még akkor sem, ha van testvére. És mivel az egykék sem egy lakatlan szigeten nőnek fel, amikor eljön a „közösködés” ideje, ugyanúgy készen állnak majd rá, mint bárki más.

6) „Én is egyke voltam, hidd el, borzalmas gyerekkora lesz!”

Aki ilyet mond egy egykét nevelő anyukának vagy apukának, valószínűleg saját frusztrációját és félelmeit vetíti ki arra a testvér nélküli gyerekre és a szüleire, akit sokszor egyáltalán nem is ismer. Testvérrel és testvér nélkül is lehet csodásan boldog gyerekkora valakinek, és ugyanez a szóban forgó „borzalmas gyermekévekről” is elmondható. Lehet, hogy nehéz elhinni, de előnye is van ám néha annak, ha valaki egyke!

7) „Milyen könnyű nektek, hogy csak egy gyereketek van!”

Ez első olvasatra akár még bók is lehetne, de nem az. Sokkal inkább szemrehányás, mintha a szülők próbálnák a dolog könnyebbik végét megfogni. Tényleg olyan nehéz elhinni, hogy egy egyke is kap figyelmet, szeretetet, segítséget a szüleitől? Márpedig ez nem is olyan könnyű, ha az ember igazán odateszi magát még akkor is, ha „csak” egy gyereknek próbálja mindezt megadni!

Fotó: Getty Images