Család

Egyszerű húsvéti maradékmentő receptek

Ha húsvét után marad sonka, tojás vagy kalács, készíthetsz belőle egy gyors ebédet is. Ehhez adunk néhány tippet!
2023. Április 10.
(Kép forrása: Getty Images)

Gyors sonkás bableves

A füstölt-főtt sonkából egyszerűen készíthetsz egy zöldséges bablevest!

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olaj
  • 20 dkg maradék sonka (ez ízlés szerint – és a maradék alapján – lehet több is)
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 darab szárzeller
  • 1 darab közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 liter alaplé vagy víz
  • 400 g konzerves fehér bab
  • bors
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • pirospaprika

Elkészítés:

  1. Tedd az olajat egy edénybe, majd tedd a tűzhelyre, és pirítsd le rajta a sonkát.
  2. Add hozzá az apróra vágott hagymát és a megmosott, megtisztított, felkarikázott répát és zellert. Sózd és borsozd, és párold egy rövid ideig, hogy a zöldségek puhuljanak.
  3. Add hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét, és keverd össze alaposan, majd főzd így 1-2 percig.
  4. Add hozzá a babot és fűszerezd, majd öntsd fel alaplével.
  5. Főzd a leves addig, amíg a zöldségek megpuhulnak, és egy kissé besűrűsödik.

Tavaszi tésztasaláta

A tésztasaláta mindig remek választás, ha maradékmentésről van szó!

Hozzávalók:

  • 250 g száraztészta (például fusili)
  • 4 darab főtt tojás, felkockázva
  • 2 darab szárzeller
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 4 darab újhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • fél kígyóuborka
  • friss petrezselyem
  • 8-10 evőkanál majonéz vagy görög joghurt, ízlés szerint (de vegyesen is készítheted)
  • 3 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • bors

Elkészítés:

  1. Főzd meg a tésztát sós vízben, és hagyd kihűlni. A zöldségeket mosd meg alaposan, és kockázd fel.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a tésztát a zöldségekkel és a tojással.
  3. Egy kisebb tálban keverd össze a majonézt/joghurtot a mustárral, a citromlével, a sóval és a borssal, majd add hozzá a másik tálhoz.
  4. Alaposan keverd össze az egészet, és végül keverj hozzá ízlés szerint friss, aprított petrezselymet.

Tipp: A salátához ízlés szerint adhatsz további hozzávalókat – ez egy remek maradékmentő étel –, például sonkát, sajtot, más friss zöldségeket, maradék főtt borsót is.

Kalácspuding

Egy jól variálható desszert, amibe a maradék gyümölcs, magvak és csoki is belekerülhet.

Hozzávalók:

  • nagyjából 450-500 g szikkadt kalács, kockákra vágva
  • 4 nagy tojás
  • 250 ml tej
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 75 g aprított dió vagy mandula

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és vajazz ki egy tepsit.
  2. Egy nagy tálban verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá a tejet, a mézet, a vaníliát, a fahéjat és a sót.
  3. Add a tál tartalmához a kalácsot és az aprított diót/mandulát, majd alaposan keverd össze, hogy egyenletesen fel tudja szívni a kalács a folyadékot.
  4. Öntsd a tál tartalmát a tepsibe és egyengesd el. Fóliával lefedve süsd 30 percig, majd fólia nélkül további 25-30 percig, illetve amíg aranybarna nem lesz.

Tipp: Aprított csokoládét, aszalt gyümölcsöt, mazsolát, reszelt almát, lekvárt, fagyasztott bogyós gyümölcsöt is adhatsz hozzá ízlés szerint.

Források: thepioneerwoman.com, taste.com.au, weelicious.com