Gyors sonkás bableves
A füstölt-főtt sonkából egyszerűen készíthetsz egy zöldséges bablevest!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 20 dkg maradék sonka (ez ízlés szerint – és a maradék alapján – lehet több is)
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab szárzeller
- 1 darab közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 liter alaplé vagy víz
- 400 g konzerves fehér bab
- só
- bors
- babérlevél
- petrezselyem
- pirospaprika
Elkészítés:
- Tedd az olajat egy edénybe, majd tedd a tűzhelyre, és pirítsd le rajta a sonkát.
- Add hozzá az apróra vágott hagymát és a megmosott, megtisztított, felkarikázott répát és zellert. Sózd és borsozd, és párold egy rövid ideig, hogy a zöldségek puhuljanak.
- Add hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét, és keverd össze alaposan, majd főzd így 1-2 percig.
- Add hozzá a babot és fűszerezd, majd öntsd fel alaplével.
- Főzd a leves addig, amíg a zöldségek megpuhulnak, és egy kissé besűrűsödik.
Tavaszi tésztasaláta
A tésztasaláta mindig remek választás, ha maradékmentésről van szó!
Hozzávalók:
- 250 g száraztészta (például fusili)
- 4 darab főtt tojás, felkockázva
- 2 darab szárzeller
- 1 darab kaliforniai paprika
- 4 darab újhagyma
- 1 darab paradicsom
- fél kígyóuborka
- friss petrezselyem
- 8-10 evőkanál majonéz vagy görög joghurt, ízlés szerint (de vegyesen is készítheted)
- 3 teáskanál mustár
- 1 evőkanál citromlé
- só
- bors
Elkészítés:
- Főzd meg a tésztát sós vízben, és hagyd kihűlni. A zöldségeket mosd meg alaposan, és kockázd fel.
- Egy nagy tálban keverd össze a tésztát a zöldségekkel és a tojással.
- Egy kisebb tálban keverd össze a majonézt/joghurtot a mustárral, a citromlével, a sóval és a borssal, majd add hozzá a másik tálhoz.
- Alaposan keverd össze az egészet, és végül keverj hozzá ízlés szerint friss, aprított petrezselymet.
Tipp: A salátához ízlés szerint adhatsz további hozzávalókat – ez egy remek maradékmentő étel –, például sonkát, sajtot, más friss zöldségeket, maradék főtt borsót is.
Kalácspuding
Egy jól variálható desszert, amibe a maradék gyümölcs, magvak és csoki is belekerülhet.
Hozzávalók:
- nagyjából 450-500 g szikkadt kalács, kockákra vágva
- 4 nagy tojás
- 250 ml tej
- 3-4 evőkanál méz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 75 g aprított dió vagy mandula
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és vajazz ki egy tepsit.
- Egy nagy tálban verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá a tejet, a mézet, a vaníliát, a fahéjat és a sót.
- Add a tál tartalmához a kalácsot és az aprított diót/mandulát, majd alaposan keverd össze, hogy egyenletesen fel tudja szívni a kalács a folyadékot.
- Öntsd a tál tartalmát a tepsibe és egyengesd el. Fóliával lefedve süsd 30 percig, majd fólia nélkül további 25-30 percig, illetve amíg aranybarna nem lesz.
Tipp: Aprított csokoládét, aszalt gyümölcsöt, mazsolát, reszelt almát, lekvárt, fagyasztott bogyós gyümölcsöt is adhatsz hozzá ízlés szerint.
Források: thepioneerwoman.com, taste.com.au, weelicious.com