Család

Ekkor kell meggyújtani advent első gyertyáját

Advent negyedik vasárnapja december 24-re esik, így felmerül a kérdés, mikor lesz advent első és utolsó vasárnapja?
2023. November 20.
Adventi gyertyagyújtás
Kép: Getty Images

Nem csalás, nem ámítás, avagy mindenki nyugodjon bele, idén advent 4. vasárnapja december 24-én lesz, írta dr. Kulcsár Dávid római katolikus pap egy Facebook-posztban, amit a sokszinuvidek.24.hu vett észre.

Minden évben másként alakul advent, de főszabály szerint a karácsony előtt negyedik vasárnapon kell meggyújtani az első gyertyát. A kérdés idén az, hogyha december 24-e éppen vasárnapra esik, akkor szenteste gyújtjuk meg az utolsó adventi gyertyát? Vagy egy héttel korábban?  A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházi Plébánia káplánja adja meg a választ.

Nem először és nem is utoljára fordul elő a világtörténelemben ez az egybeesés, a meglepődés viszont arra enged következtetni, hogy sajnos ahogy zajlik az elvallástalanodás egyre kevesebben értik az ünnepkörök alakulásának logikáját – fogalmazott posztjában.

Dr. Kulcsár Dávid szerint érdemes abból kiindulni, hogy advent első vasárnapját egyébként nemcsak visszafelé számolgatva állapíthatjuk meg, hanem van egy biztosabb módszer: advent első vasárnapja mindig a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap.

Mivel idén december 3. közelebb van hozzá, mint november 26-a, ezért egyértelmű a helyzet.

És akkor miért advent negyedik vasárnapja szenteste? A válasz szerinte egyszerű: mert a szenteste nem a karácsony.

Ahogy a neve is mutatja, csak a nap egyik szakát érinti, mert 24-e délelőtt nem szenteste (és nem szentdélelőtt). December 24. az adventi idő utolsó napja. A keresztények már az ókortól kezdve a zsidó szokást követve, ahol az új nap nem éjfélkor, hanem az esthajnalcsillag megjelenésekor kezdődött el már sötétedéskor elkezdték a másnapi ünnep megtartását. Ezt hívjuk vigíliának, vagyis ez egyfajta virrasztás. Őseink ezeken a vigíliákon mindig böjtöltek is, nem véletlen, hogy Magyarországon is akik követik a régi hagyományokat, azok általában halételt fogyasztanak 24-e este – magyarázta el.

Az éjféli misével kezdődik teljes értékűen a karácsony ünneplése, ami pedig ugye már 25-e. December 24-e délelőtt még adventi nap, majd este kezdődik meg a karácsony elővételezett ünneplése. Ez a vallásgyakorló katolikusok számára természetesen azt is jelenti, hogy 23-a este vagy 24-én délelőtt még meg kell ünnepelni majd szentmisén való részvétellel az Úr napját, vagyis a vasárnapot, hisz a vasárnap, a feltámadás napjának megünneplése hitünk legfontosabb eleme és bizony még egy hangulatos karácsonyfa-díszítésnél vagy pásztorjátéknál is fontosabb.