Család

Ezt szimbolizálja a második gyertya az adventi koszorún

Az adventi koszorú második gyertyája jóval többet jelent annál, hogy már csak két hét van hátra a várva-várt karácsonyig.
2023. December 10.
Két gyertya ég az adventi koszorún

Múlt vasárnap után ma elérkezett az ideje annak, hogy meggyújtsuk a második gyertyát az adventi koszorún.

A gyertyagyújtás sokat hozzátesz ahhoz, hogy ünnepi hangulat járja át az otthonunkat, azt azonban nem mindenki tudja, hogy fontos jelentés is társul a koszorún ragyogó gyertyákhoz.

Az adventi koszorúk használata egy ősi pogány szokásból maradt fenn, keresztény töltetet csak később kapott. A karácsonyi díszekkel tarkított koszorún négy gyertya kap helyet, melyek közül az elsőt az ünnepet megelőző negyedik vasárnapon kell meggyújtani.

Ezután minden hétvégén újabb gyertya csatlakozik hozzá egészen addig, míg a karácsonyhoz legközelebb eső vasárnapon egyszerre ég a négy gyertya. Idén december 24-e vasárnapra esik, így az utolsó gyertyát épp szenteste napján fogjuk meggyújtani.

A második gyertya jelentése

Az adventi koszorún minden gyertyának fontos szerepe van. A koszorú maga Isten örök szeretetének megtestesítője, a hétről-hétre erősebbé váló gyertyafény pedig a növekvő világosságot és Jézus eljövetelét szimbolizálja.

Az adventi koszorún lévő második gyertya a zsidó nép és a benne élő remény jelképe. Isten zsidó népnek tett ígéretére utal, melyben az Úr azt ígérte, hogy tőlük származik majd a Messiás, az emberiség megmentője. A második gyertya ebből eredendően az örömteli reménykedést szimbolizálja.

Nyitókép: Getty Images