Család

Ezt szimbolizálja a harmadik gyertya az adventi koszorún

Az adventi koszorú harmadik gyertyája jóval többet jelent annál, hogy már csak egy hét van hátra a várva-várt karácsonyig.
2023. December 17.
Harmadik gyertya meggyújtása az adventi koszorún

Az adventi kalendárium napról-napra nyitogatott ablakai után ma elérkezett az ideje annak is, hogy meggyújtsuk a harmadik gyertyát az adventi koszorún.

A gyertyagyújtás sokat hozzátesz ahhoz, hogy ünnepi hangulat járja át az otthonunkat, azt azonban nem mindenki tudja, hogy fontos jelentés is társul a koszorún ragyogó gyertyákhoz.

Az adventi koszorúk használata egy ősi pogány szokásból maradt fenn, keresztény töltetet csak később kapott. A karácsonyi díszekkel tarkított koszorún négy gyertya kap helyet, melyek közül az elsőt az ünnepet megelőző negyedik vasárnapon kell meggyújtani.

Ezután minden hétvégén újabb gyertya csatlakozik hozzá egészen addig, míg a karácsonyhoz legközelebb eső vasárnapon egyszerre ég a négy gyertya. Idén december 24-e vasárnapra esik, így az utolsó gyertyát épp szenteste napján fogjuk meggyújtani.

A harmadik gyertya jelentése

Az első adventi gyertya a hitet, a második a reményt szimbolizálja, most pedig megtudhatod, mi a harmadik adventi gyertya valódi jelentése.

A karácsonyt megelőző második vasárnapon gyújtjuk meg a harmadik, örömöt megtestesítő adventi gyertyát: ezt Szűz Mária szimbólumának is tekintik, aki az emberiségnek nagy boldogságot hozott Jézus születésével. A hagyományos adventi koszorúkon ez a gyertya mindig rózsaszín.

Nyitókép: Getty Images